Izbornik
Naslovnica Županije
Sastanci u Slavonskom Brodu

Županijski proračuni su rasli, više je novca za razvojne projekte

PRIJE sastanka premijer Andrej Plenković posjetio je i grupaciju Đuro Đaković
1/4
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Slavonskom Brodu održan je sastanak predstavnika Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem sa županima, načelnicima i gradonačelnicima

Izmjene poreznih propisa, sustav upravljanja u kriznim situacijama te upravljanje nekretninama i pokretninama u državnom vlasništvu države bile su ključne teme sastanka predstavnika Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem sa županima, predstavnicima udruge gradova i zajednice općina u Slavonskom Brodu.

Premijer je naglasio da je izvorima iz europskog proračuna financirano 70 posto ukupnih javnih investicija. On je napomenuo kako je Hrvatska u 10 godina članstva u EU ostvarila 10,7 milijardi eura neto dobiti te kako je projektom Slavonija ugovoreno 2,65 milijardi eura te 680 milijuna eura za 22 hrvatska grada u okviru mehanizma ITU.

Ogroman reformski zakon
Govoreći i novom Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, Plenković je istaknuo kako u sedam godina otkako se nalazi na čelu Vlade nije bilo niti jednog obilaska bilo kojeg dijela Hrvatske da ga netko od gradonačelnika i načelnika nije pitao o toj temi.

– Novi zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH je ogroman reformski zakon koji još jednom simbolizira koncept naše suradnje, a ona se između ostalog temelji na dijalogu te funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji – poručio je Plenković te dodao kako Hrvatska u potpunosti ispunjava kriterije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, naglasio je kako je ovo nastavak fiskalne decentralizacije za koju se svi zalažu te kako su zbog promjena načina financiranja županijski proračuni porasli. Primjerice, u Brodsko-posavskoj županiji proračun je porastao za 83%, a taj je novac usmjeren ka razvojnim projektima.

– Mi ćemo s ovim imati mogućnost upravljanja svim tim sredstvima, raspolaganja državnim imovinom, a naravno i odlučivanja o našim prihodima, koliko ih i gdje treba usmjeriti. Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što smo u našoj županiji ugostili predsjednika i članove Vlade te sve župane – rekao je Marušić.

Raste proizvodnja u Đuri
Prije samog sastanka premijer se susreo s Ivanom Samardžićem, rektorom najmlađeg hrvatskog sveučilišta, onog u Slavonskom Brodu, a razgovarali su o izgradnji novog studentskog doma, o suradnji znanosti i gospodarstva te o novim studijskim programima.

Premijer je posjetio i grupaciju Đuro Đaković, a u sklopu posjeta održan je radni sastanak na kojem se razgovaralo o procesu restrukturiranja tvrtke i suradnji u području sektora obrane. Plenković je pozdravio proces restrukturiranja jedne od najvećih industrijskih grupacija regije i simbola industrije. Kako je istaknuto, dokaz uspješnosti i razvoja slavonskobrodske kompanije danas je kontinuirani rast proizvodnje, s ugovorenom proizvodnjom od 870 vagona u 2023. godini.

TRADICIONALNO je gospodarstvo Osječko-baranjske županije izvozno orijentirano pa je u 2022. godini ostvaren i rekordni izvozni rezultati od 8,2 milijarde kuna, što je rast od 22,34 posto u odnosu na prošlogodišnjih 6,7 milijardi kuna izvoza Registar godišnjih financijskih izvještaja Gospodarstvo Osječko-baranjske županije ponovno srušilo rekorde OČUVANJE MENTALNOG ZDRAVLJA U vremenima kada većina djece provodi slobodno vrijeme pred ekranima ovakvi su događaji od izuzetne važnosti za njihovu budućnost, poručili su organizatori Samoborski Sajam mogućnosti Posjetio sam štand policije, ali najviše mi se ipak svidjela robotika Želim ostati u Hrvatskoj i završiti fakultet koji će mi omogućiti da se tu zaposlim – objasnila je maturantica Marta Najbolji učenici na prijemu kod gradonačelnika Vi ste budućnost grada, nemojte tražiti sreću drugdje