Izbornik
Naslovnica Općine Nijemci 73 pregleda
SASTANAK U NIJEMCIMA

Bukvić istaknuo potrebu suradnje među općinama bez obzira na političku pripadnost njihovih čelnika

Općina Nijemci
Foto: Općina Nijemci
Posebno je naglašen problem depopulacije koji u najvećoj mjeri pogađa Slavoniju

U nazočnosti dvadeset načelnika, zamjenika načelnika i pročelnika općina Vukovarsko-srijemske županije u ponedjeljak je održan sastanak s predsjednikom Udruge općina u RH Đurom Bukvićem i glavnim tajnikom Brunom Hranićem u općini Nijemci, gdje je domaćinom bio načelnik Ivica Klem, izvijestila je Općina Nijemci.

Predsjednik Udruge općina istaknuo je potrebu suradnje među općinama bez obzira na političku pripadnost njihovih čelnika i u tom kontekstu objasnio prednosti zajedničkog istupanja i zagovaranja. Udruga općina uspostavila je kontakte s ministarstvima nadležnima za pojedine problematike koje izravno i ozbiljno dotiču egzistenciju malih i poljoprivrednih sredina kako bi se poboljšala efikasnost rješavanja akutnih pitanja. Lokalna samouprava mora biti važan čimbenik u donošenju zakona koji se odnose na njezino funkcioniranje, naglašeno je u razgovoru, pa se tako bezuvjetno treba čuti i poštivati njezino mišljenje i u najavljenoj reformi lokalne samouprave. Održati i pomoći razvoj općina nije pitanje zaštite funkcija, već obrane života na selu, a taj se argument u javnom prostoru često gubi.

Okupljeni dužnosnici analizirali su i problem s poljoprivrednim zemljištem. Čekaju se izmjene zakona prema kojima će, izraženo je očekivanje, natječaje za zakup raspisivati općine. Naime, postoje velike površine koje nisu u funkciji poljoprivredne proizvodnje. Istaknut je problem s DUUDI-jem i predloženo je da državnim vlasništvom manje vrijednosti upravljaju općine. Također je zatraženo da se omogući da se 50 posto komunalne naknade ne mora koristiti namjenski već prema specifičnim potrebama, a naglašeno i da su promjene u sustavu poreza na dohodak ugrozile fiskalne kapacitete općina i utjecale na to da se one s manje potencijala ne mogu prijaviti za financiranje iz fondova EU-a. Izrečena je kritika na ukidanje poštanskih i matičnih ureda koje je dovelo do poteškoća u funkcioniranju općina i njihovih žitelja.

Posebno je naglašen problem depopulacije koji u najvećoj mjeri pogađa Slavoniju, zbog čega u suradnji treba s Vladom RH učiniti sve da se ti trendovi promijene. Vezivanje zelene i plave Hrvatske, razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede pravci su u kojima treba ozbiljno prionuti poslu, zaključili su prisutni.