Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Centar za promatranje ptica

Orao štekavac i crna roda u Nijemcima

orao štekavac
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL/Ilustracija
Centar je sve prepoznatljivija kontinentalna turistička destinacija i ono što se u njemu može vidjeti, rijetko je u Hrvatskoj, ali i svijetu

Na svega 20-ak minuta vožnje od Vukovara i Vinkovaca, i svega nekoliko kilometara od državne granice i autoceste, nalazi se Centar za promatranje ptica u Općini Nijemci koji iz mjeseca u mjesec postaje sve prepoznatljivija kontinentalna turistička destinacija.

– Ovo što se može vidjeti u sklopu Centra rijetko je u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Imamo 87 autohtonih vrsta ptica među kojima i neke rijetke ptice poput orla štekavca, žute čaplje, crne rode… Tu je i niz ptica selica koje obitavaju tu – kaže Martin Božanović, zapovjednik turističkog broda Sveta Katarina.

Vukovar Razvoj gospodarstva prioritet gradske vlasti Zakon o Vukovaru pretvorit će grad u najpogodnije mjesto za ulaganje

Tim brodom prevoze se turisti koji unutar Centra razgledaju netaknutu prirodu, ali i ptice koje tu obitavaju. Uređene su i promatračnice kao i tematsko igralište. Božanović kaže kako u vodama Bosuta i Spačve, koje prolaze Centrom, ima i niz vrsta riba, a mogu se vidjeti i razne vrste divljači. Turistima posebnu atrakciju znaju predstavljati divlje svinje, jeleni i srne kada preplivavaju rijeke.

– Turistima možemo ponuditi 180 kilometara vožnje tim rijekama, što može trajati i po nekoliko dana. Ipak, najzanimljivije su im vožnje do 2-3 sata. Mnogi su nam rekli poslije da su u to malo vremena vidjeli više vrsta ptica nego tijekom cijele godine gdje oni žive ili na nekim drugim destinacijama – rekao je Božanović.

Direktorica TZ Općine Nijemci Katarina Šarkić kaže kako općina iz godine u godinu bilježi sve veći turistički interes, ali i da dalje nastavljaju s kontinuiranom promidžbom. U isto vrijeme radi se i na realizaciji drugih projekata koji će dodatno podići turističku ponudu poput uređenja konjičkih staza, smještajnih kapaciteta i sl.

– Općina Nijemci ima velike turističke potencijale i ima što ponuditi turistima. Želimo brendirati općinu te vjerujem da ćemo ubrzo postati prepoznatljiva kontinentalna turistička destinacija u Hrvatskoj, ali i svijetu – rekla je Šarkić.

Mali alkari u Vukovaru Vukovar Slavodobitnik školske alke je Danijel Bošnjak