Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Razvoj gospodarstva prioritet gradske vlasti

Zakon o Vukovaru pretvorit će grad u najpogodnije mjesto za ulaganje

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Gradonačelnik Ivan Penava ističe kako građani trebaju biti zadovoljni jer je puno učinjeno za boljitak grada i njegovih stanovnika

Godina dana brzo prođe, a još brže dođe vrijeme kada je potrebno zbrajati rezultate rada učinjenoga u tih 365 dana. Tako su čelnici Vukovara dočekali Dan grada podsjećajući na sve učinjeno u proteklih godinu dana. Kako je rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, građani trebaju biti zadovoljni jer je puno toga učinjeno za boljitak grada i njegovih građana.

– Podsjećam samo na otvorenje najmodernijeg plivališta u Hrvatskoj, moderne tržnice, uređenja niza prometnica… Održan je Susret katoličke mladeži, svečana Sinjska alka, vratili smo Hrvatsku vojsku u grad kao i svečanu promociju časnika i dočasnika. Bila je to uspješna godina – rekao je Penava.

Obnova Vodotornja Druga faza radova Do početka ljeta 2019. godine bit će gotova obnova Vodotornja

Privatizacija Luke i Borova

Unatoč svim rezultatima kao najveći izazov gradskih vlasti, ali i u isto vrijeme i problem, ističe se potreba za otvaranjem novih radnih mjesta. Svi su svjesni da grad samo tako može dalje napredovati i razvijati se onako kako žele građani.

– Gospodarstvo i dalje ostaje prioritet kojem se moramo još više posvetiti i gdje moramo ostvariti još bolje rezultate. I na tome polju učinili smo puno, ali moramo još više jer to od nas očekuju naši sugrađani. Upravo stoga imamo velika očekivanja od novog Zakona o Vukovaru koji bi trebao omogućiti da Vukovar postane najpogodnije mjesto za ulaganje u Hrvatskoj. Očekujemo i skoru privatizaciju luke kao i tvrtke Borovo, ali i dovođenje drvne industrije u grad. Imamo i druga najavljena ulaganja koja će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta – rekao je Penava.

U isto vrijeme Vukovar i Vukovarci suočavaju se s problemima kao i drugi dijelovi Hrvatske koje gradske vlasti rješavaju, kako kažu, kako znaju i umiju. Pri tome treba istaknuti i činjenicu da u gradu nema međunacionalnih sukoba i da grad iz dana u dan izgleda sve ljepše i uređenije. Svi se slažu kako je Vukovar danas zapravo ljepši nego ikada pri čemu su posljedice rata gotovo nevidljive. – Mislim da trebamo svi biti malo objektivniji i kada govorimo o gradu i svemu učinjenome da se prisjetimo koje sve posljedice vučemo iz rata i poraća. Trebamo se samo sjetiti razrušenoga grada, uništenog gospodarstva, devastirane intelektualne elite i svega drugoga s čim se nije suočavao ostatak Hrvatske – istaknuo je Penava.

Ljeto na istoku Hrvatske Ljeto puno događanja na istoku Hrvatske U Vukovaru SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ, u Vinkovcima Rimski dani...

SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ

Predsjednik Gradskog vijeća Tomislav Šota zadovoljan je smjerom u kojem grad ide i kako se razvija.

– Puno truda se ulaže u razvoj gospodarstva koje je pitanje svih pitanja. U tom smjeru otvara se uskoro još jedna gospodarska zona. Sve što radimo, radimo radi mladih i želje da im omogućimo da ovdje opstanu i ostanu. Stoga pozivam mlade u Vukovaru da energiju ulažu u stjecanje novih znanja i obrazovanje kao zalog bolje budućnosti – rekao je Šota.

U sklopu proslave Dana grada pripremljen je niz manifestacija koje su privukle brojne građane ne samo iz grada nego i cijele Hrvatske. Tako je upriličena još jedna akcija „Kupujmo hrvatsko“, a prvi je put održana i manifestacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“ koja je okupila nematerijalnu hrvatsku kulturnu baštinu. Održane su i izložbe, koncerti, vatromet kao i svečana sjednica Gradskog vijeća.

Osnovne škole Odlukom Gradskog vijeća Vukovar preuzima osnivačka prava nad osnovnim školama