Izbornik
Naslovnica Općine Donji Andrijevci
Vozni park nedavno je obogaćen novim kombijem za prijevoz vatrogasaca

Gase požare i spašavaju živote, a obučavaju se u 'svemirskom' domu

storyeditor/2024-08-16/PXL_150324_111700867.jpg
1/5
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Njihov vatrogasni dom, na kojem bi im mogla pozavidjeti svaka javna vatrogasna postrojba, otvoren je u travnju 2017. godine, a vrijednost mu je tada bila 3,2 milijuna kuna
Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Donjih Andrijevaca ubraja se među najbolje ustrojene u Brodsko-posavskoj županiji, a na impresivnom objektu izgrađenom 2017. pozavidjeti bi mu mogle i javne vatrogasne postrojbe

Donji Andrijevci poznati su po svom odlično ustrojenom dobrovoljnom vatrogasnom društvu, koje se ubraja među najbolje u Brodsko-posavskoj županiji.

Njihov zadivljujući vatrogasni dom, kojemu bi mogla pozavidjeti svaka javna vatrogasna postrojba, otvoren je u travnju 2017. godine, a vrijednost mu je tada bila 3,2 milijuna kuna. S oko 2 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a dodatnih 1,2 milijuna kuna uložila je Općina.

Suradnja s Općinom

Objekt se prostire na 600 četvornih metara na dvije etaže, pri čemu je u donjem dijelu smještena operativa, odnosno vatrogasna postrojba, dok se na katu nalazi dvorana s trima kabinetom i učionicom u kojoj se provodi edukacija i osposobljavanje vatrogasaca.

– Dom je doista vrhunski. Naši kolege iz javnih postrojbi, kada nam dođu u posjet, ne mogu se načuditi kako jedno dobrovoljno vatrogasno društvo ima tako impresivan objekt. Nesklad do kojeg dolazi po tom pitanju ovisi o čelnicima vatrogasne zajednice, ali i o lokalnoj zajednici. Naš DVD napreduje svemirskim korakom, a razlog je taj što općina od 2006. godine doznačuje vatrogascima dvanaestinu prihoda. Tako je ova priča krenula u jako pozitivnom smjeru – kaže Milan Šulter, predsjednik DVD-a Donji Andrijevci.

Vozni park udruge nedavno je obogaćen novim, 50 tisuća eura vrijednim kombijem za prijevoz vatrogasaca koji je većim dijelom nabavljen vlastitim sredstvima, a Hrvatska vatrogasna zajednica sufinancirala ga je s osam tisuća eura. Tako sada raspolažu s ukupno četiri vozila i odlično su opremljeni. Treba reći da andrijevački vatrogasci pokrivaju i sjeverni trak autoceste A3 od Sredanaca do Slavonskog Broda.

Andrijevački vatrogasci pokrivaju i sjeverni trak autoceste A3 od Sredanaca do Slavonskog Broda
Foto: DVD Donji Andrijevci Andrijevački vatrogasci pokrivaju i sjeverni trak autoceste A3 od Sredanaca do Slavonskog Broda

Andrijevački DVD čini 28 liječnički pregledanih, osposobljenih i osiguranih vatrogasaca među kojima su i tri žene. Iako je ljeto u Slavoniji pakleno, u posljednje vrijeme imali su nešto manje požara na otvorenom prostoru, što se objašnjava time da je raslinje na ovom području ipak drugačije nego u Dalmaciji.

U prvih sedam mjeseci ove godine imali su ukupno 11 intervencija. Tako su zabilježena tri požara otvorenog prostora, po dva požara dimnjaka, vozila i građevina te dvije tehničke intervencije. Samo u travnju nije bilo intervencija, dok ih je u siječnju bilo najviše, odnosno tri. Na intervencijama je sudjelovalo 65 operativnih vatrogasaca koji su zajedno odradili 112 sati na požarištima. Lani su imali 29 intervencija.

Općina Donji Andrijevci prošli je mjesec donijela odluku kojom se dobrovoljnim vatrogascima odobrava isplata naknade od 25 eura po intervenciji, odnosno 50 eura ako intervencija traje dulje od četiri sata. U DVD-u su zadovoljni odlukom s obzirom na to da su taj posao dosad radili bez naknade. Smatraju da je riječ o nagradi za iskazani trud i požrtvovnost.

– Suradnja s općinom je obostrana, vrlo kvalitetna i intenzivna. DVD je osnovan prvenstveno radi spašavanja ljudskih života i imovine, ali njegova svrha nije samo to. On je potpuno integriran u rad lokalne zajednice. Mi smo prošle godine odradili 10 vatrogasnih osiguranja i pet puta se uključili u priredbe kojima se promovira gastro ponuda, tako da tijekom cijele godine surađujemo i s Općinom i drugim udrugama – ističe Šulter.

Jubilej dostojan divljenja

Andrijevački DVD iduće godine slavi vrijedan jubilej – 100 godina aktivnog djelovanja. Obilježavanje će obuhvatiti niz aktivnosti koje će se protegnuti tijekom nekoliko mjeseci. Već su pripremili vizualni identitet, na bazi kojega će tiskati i različite suvenire. Nakon toga promovirat će monografiju "100 godina ponosa" kojom će prikazati sve što su radile generacije andrijevačkih vatrogasaca tijekom stoljeća postojanja, a u mjesecu zaštite od požara, svibnju, na središnjem andrijevačkom trgu organizirat će Dan otvorenih vrata u sklopu kojega će građanima prikazati sva vozila i tehniku s kojom raspolažu. Ujedno će pokušati privući djecu i mladež u svoje redove. U središnjem dijelu proslave u lipnju ili rujnu predstavit će promo film.

– Moram priznati da ne znam koliko smo intervencija imali u sto godina postojanja, ali u prosjeku ih imamo između 15 i 20 godišnje, pa izračunajte. S tim da se opseg poslova povećava. Nekad su vatrogasci samo gasili požar, a danas rade spašavanje pri tehničkim intervencijama. Osim toga, kad god je potres i poplava, uz druge žurne službe uvijek se uključujemo i mi – zaključio je Šulter.

Sporazum DNŽ – Ston Centar za hipoterapiju i rehabilitaciju storyeditor/2024-08-16/IMG-20240816-WA0001.jpg Aktivnosti vinkovačkih braniteljskih udruga Dom hrvatskih branitelja otvorio nam je niz mogućnosti storyeditor/2024-08-16/Logorasi_1.jpg Logori Stajićevo, Begejci i Niš Sjećanje na najveću razmjenu zarobljenika u Domovinskom ratu