Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Aktivnosti vinkovačkih braniteljskih udruga

Dom hrvatskih branitelja otvorio nam je niz mogućnosti

storyeditor/2024-08-16/IMG-20240816-WA0001.jpg
1/4
Foto: Grad Vinkovci U Domu hrvatskih branitelja održavaju se sastanci i druženja, ali i razne izložbe

Otkako je Dom hrvatskih branitelja u Vinkovcima otvorio svoja vrata u novouređenim prostorijama, koje je ranije koristila Gradska knjižnica, udruge koje djeluju unutar toga prostora provode razne projekte i aktivnosti. U 13 ureda u Domu hrvatskih branitelja djeluje 13 braniteljskih i stradalničkih udruga. Prema riječima Damira Dujića, predsjednika Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, u proteklih nekoliko mjeseci održane su dvije izložbe radova Dubravka Dunje Dujića i Marka Lončara. Najavio je da će ići u Mariju Bistricu, a u rujnu će članovi Koordinacije hodočastiti u Bapsku.

– Imamo puno planova i za dalje. Za Vinkovačke jeseni predstavit ćemo knjigu "Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu" kao i knjigu o Domu tehnike koju je napisao Milenko Bilić. Organizirat ćemo i izložbu braniteljica koje pišu pjesme i slikaju – rekao je Dujić.

Govoreći o radu i planovima, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Milan Draženović kaže kako gotovo svakodnevno pripremaju ili provode aktivnosti širom županije. Kaže da odlaze na sva obilježavanja i obljetnice te da glavninu posla odrađuju preko svojih ogranaka.

U Domu hrvatskih branitelja održavaju se sastanci i druženja, ali i razne izložbe
Foto: Grad Vinkovci U Domu hrvatskih branitelja održavaju se sastanci i druženja, ali i razne izložbe

– Otvorili smo dva spomen-obilježja u općini Drenovci, jedan u Rajevu Selu i drugi u Račinovcima. U Starim Jankovcima otkrili smo spomen-ploču za poginulog branitelja, a idući tjedan u šumi između Cerića i Mirkovaca otkrit ćemo spomenik za dva poginula branitelja, inače prve jankovačke žrtve u Domovinskom ratu – najavio je Draženović.

Predsjednik Udruge oklopne bojne 5. gardijske brigade "Sokolovi" Ivan Žgela rekao je da im je prije veliki problem bio nedostatak prostora za druženje i održavanje sastanaka. Podsjetio je da su se sastajali po kafićima ili domovima članova kao i da su od Ureda državne uprave dobili obavijest da će ih brisati iz Registra ako ne održe Skupštinu.

– Ovo što ovdje imamo sasvim nam je dovoljno i puno nam pomaže u radu – istaknuo je Žgela.

Predstavnik 109. brigade Ljubo Mijatović rekao je da su u Domu branitelja svi zajedno te da su se kroz aktivnosti i druženja povezali s Kupresom i Livnom. 

storyeditor/2024-08-15/PXL_140824_119039933.jpg Svi su u Klis dobrodošli, ali uz uvjet da poštuju naša pravila i tradiciju Vetma: "Mi smo prolaznici, ako izgubimo prostor, sve smo izgubili" storyeditor/2024-08-16/dorucak_s_gradonacelnik_ostali.jpg Doručak s gradonačelnikom Prilika mladima da iznesu svoje prijedloge i postave pitanja storyeditor/2024-08-15/PXL_130824_119012470.jpg Vatrogasna zajednica sredstvima će obnoviti opremu uništenu u zadnjim požarima Turistička zajednica donirala Vatrogasnoj zajednici 30.000 eura