Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Svi su u Klis dobrodošli, ali uz uvjet da poštuju naša pravila i tradiciju

Vetma: "Mi smo prolaznici, ako izgubimo prostor, sve smo izgubili"

storyeditor/2024-08-15/PXL_140824_119039933.jpg
1/3
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL Središnji i najemotivniji dio svečane sjednice bila je dodjela Nagrade Općine Klis don Miru Šestanu, omiljenom kliškom župniku
Općina Klis obilježila je svoj dan i proslavila blagdan sv. Roka, svoga zaštitnika. Općinsku nagradu dobio je omiljeni kliški župnik don Miro Šestan, koji 20 godina služi u Klisu, a dogodine slavi 50 godina svećenstva

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u veličanstvenom ambijentu na kliškoj tvrđavi obilježen je Dan Općine Klis i blagdan sv. Roka, zaštitnika mjesta.

Očuvanje identiteta

Prikazan je film koji je pripremio predsjednik Općinskog vijeća Josip Didović u kojem su predstavljeni projekti realizirani u protekloj godini, kao i planovi za nova ulaganja. Najznačajniji su gradnja vodoopskrbnog sustava i kanalizacije, Regionalni nastavni centar za vatrogastvo u Vučevici kao i rekonstrukcija ceste kroz Prugovo.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma, koji je već treći mandat na čelu općine, izrazio je ponos što sve veći broj mladih obitelji za mjesto svoga stanovanja i života bira Klis, čemu su zaslužne i pronatalitetne mjere kao i demografski projekt rješavanja njihova stambenog pitanja.

– Ovdje sam već 12 godina, sa svojim suradnicima ustrajno radim na očuvanju kliškog identiteta. Težina tog zapravo kratkog rada, barem u tijeku duge i bogate kliške povijesti, leži u tome što je potrebno imati viziju i ustrajno raditi na njenoj realizaciji bez obzira na sve prepreke. Svake izbore smo dobili sve veću podršku, što znači da smo osluškivali potrebe i želje mještana. Uvijek pokušavamo naći najbolja rješenja kako bismo očuvali naš identitet i u tom smislu je izuzetno bitno da očuvamo ovaj naš prostor koji baštinimo. Mi smo samo prolaznici, ako uništimo prostor, sve smo izgubili – istaknuo je Vetma, koji je izrazio i ponos što na svakim izborima dobiva sve veću podršku mještana. Kao svoj glavni fokus u nadolazećem razdoblju naveo je važnost zaštite prostora i očuvanja identiteta.

– Ne želim govoriti samo o projektima jer ako je riječ samo o tome, tada bi i konzultantska firma mogla voditi Klis. Ovo nije utakmica u kojoj je najvažnije iskoristiti svaku priliku za postizanje ciljeva. Trenutno su najveći problem u svijetu migracije koje mogu ugroziti naš identitet. Svi su u Klis dobrodošli, ali uz uvjet da poštuju naša pravila i tradiciju koju su nam ostavili naši preci – poručio je načelnik Vetma.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u veličanstvenom ambijentu na kliškoj tvrđavi obilježen je Dan Općine Klis i blagdan sv. Roka, zaštitnika mjesta
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u veličanstvenom ambijentu na kliškoj tvrđavi obilježen je Dan Općine Klis i blagdan sv. Roka, zaštitnika mjesta

Središnji i najemotivniji dio svečane sjednice bila je dodjela Nagrade Općine Klis don Miru Šestanu, omiljenom kliškom župniku koji sljedeće godine obilježava pola stoljeća svećeništva. Tijekom dvadesetogodišnjeg službovanja u Klisu istaknuo se kao duhovni oslonac kliške zajednice. Za vrijeme njegova rada Crkva je doživjela i materijalnu obnovu te su obnovljeni župna kuća, prekrasni oltari i freske UBDM prije nekoliko godina.

U emotivnom obraćanju don Miro je zahvalio na priznanju, naglasivši kako je u Klisu mnogo zaslužnih ljudi. Prisjetio se i trenutaka kada je s tugom napustio Kaštel Kambelovac i preuzeo službu u Klisu, ali je ubrzo postao neraskidiv dio zajednice kojoj je posvetio velik dio svog života.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uzvanici. Ministar turizma Tonči Glavina bio je izaslanik premijera, saborski zastupnik Ante Sanader izaslanik predsjednika Sabora, a došli su i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo.

Klis primjer uspjeha

Novi Travnik prva je općina prijatelj Klisa, a njegov načelnik Stjepan Dujo istaknuo je kako se mnogi mogu ugledati na Klis kao primjer uspješnog vođenja općine. Ministar Glavina najavio je daljnju podršku Vlade, nazvavši Klis jednim od najugodnijih mjesta za življenje u Hrvatskoj. Saborski zastupnik Ante Sanader posebno je zahvalio svim braniteljima i onima koji su robijali kako bi dočekali neovisnost Hrvatske, prisjećajući se poznatoga Klišanina Mije Glavine, čije su zasluge za slobodu duboko utkane u povijest Klisa. Citirao je i predsjednika Tuđmana: "Hrvatska će biti onakva kakvu je mi napravimo", ističući kako smo svi mi odgovorni za to kakva nam je zemlja danas.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u svom govoru pohvalio je Jakova Vetmu, istaknuvši da je tajna uspjeha Klisa u zajedništvu, upornosti i strpljenju u radu.

– Splitsko-dalmatinska županija uvijek je bila potpora u realizaciji projekata na području Klisa, a tako će biti i ubuduće – poručio je Boban.

storyeditor/2024-08-15/PXL_130824_119012470.jpg Vatrogasna zajednica sredstvima će obnoviti opremu uništenu u zadnjim požarima Turistička zajednica donirala Vatrogasnoj zajednici 30.000 eura storyeditor/2024-08-16/a_vrtic_stari_gradac_snimio_kristijan_toplak.jpg Projekt vrijedan 742.000 eura U Starom Gracu završava se novi vrtić za 54 djece storyeditor/2024-08-16/PXL_130722_94612695.jpg Županija će sufinancirati 50 posto troškova održavanja sustava Voda iz Save za navodnjavanje plodne i žedne slavonske zemlje