Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija će sufinancirati 50 posto troškova održavanja sustava

Voda iz Save za navodnjavanje plodne i žedne slavonske zemlje

storyeditor/2024-08-16/PXL_130722_94612695.jpg
Foto: Ivica Galović/PIXSELL Projekt navodnjavanja u Orubici u Općini Davor osmislila je županija s ciljem jačanja konkurentnosti tradicionalno jake povrtlarske proizvodnje u tom kraju
Projekt sustava javnog navodnjavanja Orubica omogućit će bolje i kvalitetnije povrtlarstvo u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije

Prvi sagrađeni sustav javnog navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji lokalni je primjer odličnog ulaganja europskog novca i primjer dobre prakse u hrvatskoj poljoprivredi. Projekt navodnjavanja u Orubici u Općini Davor osmislila je županija s ciljem jačanja konkurentnosti tradicionalno jake povrtlarske proizvodnje u tom kraju.

Sustav ima maksimalni kapacitet 288 litara u sekundi, a sastoji se od dvije crpne stanice i pet pumpi koje savsku vodu prebacuju u taložnicu. Potom se voda iz retencijskog bazena pomoću cjevovoda distribuira prema potrošačima. Projekcijama je predviđeno priključenje do 400 krajnjih korisnika, koji će vodom iz Save navodnjavati žedne oranice.

Velik interes poljodjelaca

Postrojenje sagrađeno 2021. godine vrijedno je gotovo 6 milijuna eura, a 75 posto iznosa sufinancirano je sredstvima Europske unije.

Hrvatske vode kao koncesionar projicirale su da bi 326 hektara poljoprivrednih površina trebalo biti stavljeno u funkciju unutar pet godina. Prve dvije godine probnog rada, u kojima je navodnjavano oko 90 hektara, pokazale su veliki interes poljodjelaca i dale naslutiti da će sustav biti u potpunosti iskorišten.

Županija je ove godine donijela odluku da će krajnjim korisnicima sufinancirati 50 posto troškova održavanja sustava, čija je vrijednost procijenjena na 84 eura po hektaru, dok će poljoprivrednici koji još ne koriste sustav biti oslobođeni plaćanja.
– Mislim da će vrijeme pred nama pokazati veliku opravdanost ove investicije i da će to biti dobar razlog zbog kojeg će dio mladih ljudi, a u budućnosti i mladih obitelji ipak ostati na selu, odnosno u Orubici. Svjesni su toga da su obiteljska tradicija i nasljeđe sada oplemenjeni novom komponentom, a to je moderna tehnologija – rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović.

Primjer dobre prakse

Suša uzrokuje velike poremećaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a zbog sve izraženijih klimatskih promjena sve češće pogađa i slavonske poljoprivrednike. Stoga se navodnjavanje poljoprivrednih kultura, koje štetne posljedice od suše može znatno ili u potpunosti umanjiti, sve češće nameće kao nužnost. Projektima poput sustava navodnjavanja u Orubici na najbolji se način koristi prednost članstva u Europskoj uniji, a to je i primjer uspješne lokalne inicijative županije i općine u suradnji s resornim ministarstvom.

Projektom je predviđena i gradnja povrtlarske zone u kojoj bi se povrće držalo u hladnjači, a zatim plasiralo na tržište ili prerađivalo. Stvoreni su, dakle, svi preduvjeti za konkurentnu poljoprivrednu proizvodnju. Sustav koji neki nazivaju revolucionarnim trebao bi znatno povećati povrtlarsku proizvodnju i broj dana tijekom kojih će se lokalno stanovništvo servisirati iz domaće proizvodnje.

storyeditor/2024-08-16/PXL_060424_112648958.jpg Vrijednost 49.000 eura, odobreno bespovratnih 85% Županiji odobrena sredstva za izradu Socijalnog plana storyeditor/2024-08-17/VRTIC_DOGRADNJA2_I_PARKING.jpg Najvažniji i najopsežniji radovi izvode se na području nekadašnje vojarne Uređuju prometnice, saniraju klizišta, a najesen otvaraju i novi vrtić storyeditor/2024-08-16/Aljmas_3.jpg Tisuće hodočasnika pohodile su na Veliku Gospu tri marijanska svetišta u županiji Crkva je bila srušena, a Gospin kip pronađen je godinu poslije – neoštećen