Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Klis

Kliški proračun veći od 14 milijuna eura – predviđen novi vrtić

Najznačajnije investicije u idućoj godini na području Općine Klis vezane su za izgradnju novog vrtića čija je vrijednost dva milijuna eura
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell
Općina Klis usvojila je proračun za 2024. godinu od 14,6 milijuna eura, dok je prije 10 godina općinski proračun iznosio 13 milijuna kuna. Uz vrtić, najvažnije investicije su nastavak programa Zaželi i cestogradnja

Usvojen je proračun Općine Klis za 2024. godinu. Općinsko vijeće zasjedalo je do kasnih noćnih sati i usvojilo proračun u visini od 14,6 milijuna eura.

Povećane stipendije

– Proračun je usvojen velikom većinom glasova. Prihodi i rashodi su usklađeni i obje strane kreću se na oko 14,6 milijuna kuna. Najvažniji naši prihodi su porezni, prihodi od tvrđave Klis, prihodi iz europskih fondova i prihodi od općinske imovine – izjavio nam je nakon usvajanja proračuna načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Najznačajnije investicije, odnosno rashodi, u idućoj godini na području Općine Klis vezane su za izgradnju novog vrtića čija je vrijednost dva milijuna eura, a financirat će se iz europskih fondova. Nastavlja se program Zaželi, također financiran iz europskih fondova s milijun i pol eura, a uložit će se znatan iznos, oko 4 milijuna eura, u cestogradnju.

– Imamo nekoliko ulica koje moramo urediti, to su veliki projekti i u sljedećoj ćemo ih godini napraviti. Predvidjeli smo i niz socijalnih mjera, mi smo jedna od rijetkih općina koja je uvela status roditelja odgojitelja. Nedavno smo podignuli iznose učeničkih i studentskih stipendija za 40 posto, a osim toga tu je dosta naknada i socijalnih davanja, poput bonova za umirovljenike i nezaposlene koje ćemo dijeliti za ovaj Božić – najavio je načelnik Jakov Vetma.

Za najugroženije stanovnike Općina Klis pripremila je božićnice, odnosno bonove u vrijednosti od 40 eura, a uz umirovljenike s mirovinom do 300 eura i nezaposlene dobit će ih hrvatski ratni vojni invalidi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb.

– Iako to nisu neki veliki iznosi, ovim bonovima nastojimo svima osigurati pristojan Božić. Nažalost, još uvijek ima naših stanovnika koji sebi ni tako ne mogu ništa priskrbiti pa im tom mjerom želimo omogućiti da i oni malo uživaju – kaže načelnik Vetma koji ističe da je općinski proračun za sljedeću godinu izbalansiran.

– Općina Klis nema nikakvih zaduženja ni sličnih stvari, možemo normalno funkcionirati i investirati – kaže Jakov Vetma i iznosi podatak da je prije deset godina, kada je on postao načelnik, proračun Općine Klis iznosio 13 milijuna kuna, dok je danas taj iznos čak i u eurima veći.

Jakov Vetma voli se pohvaliti titulom Klisa kao najtransparentnije općine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Tako je proračun za 2024. godinu prije rasprave na Općinskom vijeću upućen na e-savjetovanje pa je svaki stanovnik Klisa imao mogućnost sukreiranja projekata za 2024. godinu, a načelnik ih je i preko svoje Facebook stranice pozvao da njemu izravno predlože projekte za koje smatraju da bi se trebali financirati iz općinskog proračuna.

'Ajmo pojednostavniti'

"Ajmo pojednostavnit. Donosimo proračun za 2024. godinu. Iako smo ga uputili na e-savjetovanje, gdje svatko, po prvi put, ima mogućnost sukreirati sve što ćemo raditi u 2024., evo prilike i da ovdje napišete što želite u sljedećoj godini, a ja ću svaki komentar ili prijedlog iznijeti pred vijećnike", napisao je Vetma i dobio mnoštvo prijedloga svojih sumještana.

Kaže da su ih sve razmotrili i kako su većinu onih koje su mogli i koji su u njihovoj nadležnosti uvrstili u općinski proračun.

– Dobar dio tih prijedloga već je bio implementiran u prijedlog proračuna, mi znamo za te probleme komunalne infrastrukture. Dosta komentara bilo je vezano za nekakva poboljšanja cestovne infrastrukture, a uglavnom je riječ o županijskim cestama. Već smo dogovorili sastanak sa Županijskom upravom za ceste kako bismo i to riješili. Jedan dio primjedbi vezan je za prostorni plan, a prostorni plan ima svoje procedure koje ne možemo ni na kakav način ubrzavati. To ne može nitko, niz je okolnosti o kojima ovisi dinamika i tu ne možemo ništa. Spomenuli su i reciklažno dvorište, to ide u sljedećoj godini. Ugradit ćemo ga u prostorni plan. Na te veće projekte na koje su ljudi ukazali mi smo već računali, a te male odradit ćemo u suradnji s ostalim institucijama – kaže Jakov Vetma koji je zadovoljan što su se građani Klisa, nakon što se na e-savjetovanje nisu javili, ipak obratili njemu izravno.

Izgradnja vodoopskrbnog sustava i kanalizacije omogućit će nam unapređenje kvalitete života naših sugrađana, kaže načelnik Općine Klis Jakov Vetma klis Ulaganja u vodovod i odvodnju najveća su u povijesti Općine Klis Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici, na području Općine Klis, oduševilo je i Ursulu von der Leyen klis Vatrogasni centar u Vučevici i tunel Kozjak oživit će ovaj dio Zagore Uručena su priznanja najzaslužnijim stanovnicima koji su svojim radom i zalaganjem u zajednici doprinijeli razvoju općine Korak do realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta Vetma: Godina iza nas je godina rekordnog proračuna!