Izbornik
Naslovnica Općine
Best Wine Tourism Event

Kneževi Vinogradi i Vinatlon na karti najboljih vinskih destinacija Europe

SVEČANOST dodjele nagrada Iter Vitis Award održana je krajem listopada u okolici francuskog grada Toulousea u sklopu manifestacije European Wine Day
1/2
Foto: Kneževi Vinogradi
Nagrada ne samo da potvrđuje iznimnu kvalitetu manifestacije "Vinatlon", već stavlja i općinu Kneževi Vinogradi na kartu najboljih vinskih destinacija Europe

U okviru godišnje skupštine Europske kulturne (vinske) rute ITER VITIS Les Chemins de La Vigne en Europe i prestižne manifestacije European Wine Day, koja se krajem listopada održala u okolici francuskog grada Toulousea, održana je i svečana dodjela nagrada Iter Vitis Award.

Dodijeljeno je 11 nagrada u različitim kategorijama, a jedna je stigla i u Hrvatsku, točnije u općinu Kneževi Vinogradi. Vinatlon je, naime, proglašen najboljom vinsko-turističkom manifestacijom – Best Wine Tourism Event.

Dvostruko priznanje
Ova nagrada predstavlja veliko priznanje toj vinskoj regiji i vinarskoj zajednici te je rezultat zajedničke suradnje, truda i predanosti svih koji sudjeluju u organizaciji "Vinatlona" – istaknuo je načelnik Vedran Kramarić. Nagrada ne samo da potvrđuje iznimnu kvalitetu manifestacije "Vinatlon" nego i stavlja općinu Kneževi Vinogradi na kartu najboljih vinskih destinacija Europe.

Nagradu su u ime organizatora Vinatlona, općine Kneževi Vinogradi i Udruge vinogradara Baranje Zmajevac preuzeli pomoćnik ministra za sustav turističkih zajednica i selektivne oblike turizma Robert Baćac i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Dijana Katica. Skupštini su nazočili predstavnici Azerbajdžana, Bosne i Hercegovine, Francuske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Izraela, Italije, Libanona, Moldavije, Portugala, Španjolske i Ukrajine, a ''hrvatski tim'' predstavio je brojne aktivnosti organizirane tijekom godine, među kojima i Vinatlon održan u lipnju.

Popratni programi
Inače, Vinatlon je relativno nova i originalna manifestacija koja slavi vino i užitak življenja. U sklopu Vinatlona kao "krovne manifestacije" održava se i cijeli niz popratnih programa. Sama manifestacija počinje već u svibnju, kada uz podršku brojnih stručnih institucija Udruga vinogradara Baranje organizira ocjenjivanje vina na kojem se bira "Šampion Dunava". Ovi dani su zatvoreni za javnost, ali su od izuzetne važnosti jer na temelju rezultata sklapa se katalog vina, koji ujedno služi i za vinsku ponudu općine Kneževi Vinogradi za sljedeću godinu. Vinatlonski dani se zatim nastavljaju već tradicionalnim baranjskim Wine & Walkom, koji organizira TZ Baranje druge subote u lipnju. Glavni dani slijede treći vikend u lipnju, kada se organiziraju različita predavanja na temu ruralno-vinskog turizma, dodjeljuju diplome s ocjenjivanja vina te posjetitelji imaju mogućnost kušanja svih uzoraka uz prigodan zabavni i glazbeni program. U sklopu prvog i drugog dana Vinatlona organiziraju se Male škole vina za uži broj posjetitelja. Treće subote u lipnju svi vinari s područja općine Kneževi Vinogradi sele se na vinske ceste Zmajevca, gdje očekuju posjetitelje uz glazbeni, zabavni i umjetnički program.

OVAJ PROJEKT sufinanciranja provodi jedino Brodsko-posavska županija Potpisivanje ugovora s registriranim klaonicama Borba protiv trihinele: U 22 godine pregledano gotovo 40 tisuća svinja DINA MERHAV dobitnica je Zlatne plakete "Grb grada Vinkovaca" 19. Dani Matice Hrvatske Večer u spomen na umjetnicu Dinu Merhav NABAVLJENU opremu koristit će zdravstvene ustanove čije se zgrade obnavljaju nakon potresa Nastavljeno opremanje sisačke Opće bolnice Nova oprema za zdravstvo vrijedna 7,8 milijuna eura