Izbornik
Naslovnica Općine Stari Mikanovci
Povodom 50. obljetnice

KUD 'Šokadija' iz Starih Mikanovaca predstavio nosač zvuka

folklor
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
KUD 'Šokadija' iz Starih Mikanovaca jedino je kulturno-umjetničko društvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje je izdalo nosač zvuka

Kulturno-umjetničko društvo "Šokadija" iz Starih Mikanovaca, koje njeguje pjesme, kola i običaje svojeg kraja, predstavilo je u četvrtak u vinkovačkome Gradskom kazalištu Joze Ivakića nosač zvuka s 13 narodnih pjesama, svatovskih napjeva i kola "Ide dika, kapu najerio", čime je proslavilo svoju 50. obljetnicu. 

U prigodnom programu sudjelovale su sve sekcije KUD-a "Šokadija" te pjevačica slavonskih narodnih pjesama Marija Pavković, a o nosaču zvuka koji je izišao u nakladi Croatia Recordsa govorili su etnomuzikolozi Zdenka Ivanković i Mihael Ferić te producent Tihomir Ivanetić.

Izbor pjesama za album napravili su Ladislav Molnar i Tomislav Raić, koji je ujedno i predsjednik tog KUD-a.

"Za Stare Mikanovce karakteristično je dvoglasno pjevanje i pjevanje na bas. Pjesmu vodi jedna osoba koju u narodu zovu počimajla. Druge se pjevačice zovu otpivajle i odgudajle. Otpivajle prihvaćaju pjesmu u drugom glasu, a odgudajle gude ili rože na bas. Sličan ili gotovo isti način pjevanja primjenjuju i muškarci", rekao je Tomislav Raić i dodao da su na nosaču zvuka i tri svatovca koji su na UNESCO-ovoj listi zaštićene nematerijalne baštine. 

KUD "Šokadija" iz Starih Mikanovaca jedino je kulturno-umjetničko društvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji koje je izdalo nosač zvuka. Taj KUD ima 180 članova koji nastupaju na mnogim priredbama, a organizator je i manifestacije tradicijske kulture "Mladost i ljepota Slavonije" koja će se ove godine u Starim Mikanovcima održati 50. put.