Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Čepin

Ludwig II. pl. Adamovicha de Csepin bit će počasni građanin

komemoracija za Ludwig Adamovich de Chepin
1/2
Foto: Marko Milas
Ludwig je posljednji pripadnik čepinske plemićke grane obitelji Adamovich, obitelji koja je naprednim gospodarskim idejama unaprijedila gospodarstvo Slavonije i Čepina

Komemoracija koju je organizirala Općina Čepin u čast nedavno preminulog O. Univ. Prof. Dr. Dr. h. c. mult. Ludwiga plemenitog Adamovicha Čepinskog održana je u Čepinu u petak, 21. lipnja 2024., a komemoraciji su prisustvovali članovi obitelji Adamović iz Austrije i drugih zemalja.

Ludwig II. pl. Adamovich de Csepin rođen je u Innsbrucku, 24. kolovoza 1932. i potomak je slavne slavonske plemićke obitelji Adamovicha Čepinskih, koja je neraskidivo vezana uz povijest Hrvatske, Slavonije, a naravno i Čepina. Ludwig je posljednji pripadnik čepinske plemićke grane obitelji Adamovich, obitelji koja je naprednim gospodarskim idejama unaprijedila gospodarstvo Slavonije i Čepina.

Budite ambasadori Čepina

U Austriji je ostvario zapaženu karijeru kao dugogodišnji profesor ustavnog prava te kao predsjednik Ustavnog suda Republike Austrije od 1984. do 2002. godine, nositelj je visokih državnih odlikovanja Republike Austrije. Za suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku važan je kao veliki ustavni stručnjak koji je dao doprinos nastanku Ustavnog suda Republike Hrvatske. Za svoj rad odlikovan je državnim priznanjima Republike Hrvatske, no uvijek je posebno isticao počasni doktorat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji je označavao vezu s domovinom predaka.

Na obiteljsku grobnicu obitelji Adamović u Čepinu, vijence su položili Barun Nikola Adamović i Karoly plemeniti Adamović Čepinski te općinski načelnik općine Čepin Dražen Tonkovac, nakon čega je održana komemoracija u Pastoralnom centru Župe Presvetog Trojstva u Čepinu.

Uvodno u komemoraciji goste je pozdravio prof. Hrvoje Pavić, izrazivši članovima obitelji duboku prijateljsku sućut zbog smrti Ludwiga pl. Adamovicha Čepinskog ujedno zahvalivši što su došli u zaista velikom broju odati počast Ludwigu u mjestu odakle je potekao i čije je ime pronosio po čitavome svijetu.

Načelnik Tonkovac poželio je članovima obitelji dobrodošlicu u Čepin.

– Žao mi je što se okupljamo u tuzi umjesto u veselju kada je vaš pokojni rođak Ludwig plemeniti Adamovich Čepinski trebao postati počasni građanin Čepina. Izražavam vam duboku prijateljsku sućut – rekao je Tonkovac. Izrazio je žaljenje što je Ludwig pl. Adamovich Čepinski umro prije dolaska u Čepin, u mjesto pradjedova na osobno preuzimanje povelje počasnog građanina Čepina. Obavijestio je i da je postupak proglašenja u tijeku te da će on posmrtno biti proglašen počasnim građaninom Čepina.

– Zahvaljujući vašoj obitelji, imamo jednu od najljepših i najvećih općina. Lijepo je vidjeti da niste zaboravili odakle potječete i gdje su grobovi vaših predaka. Pozivam vas da budete ambasadori Čepina gdje god se nađete te da nam se uvijek rado vraćate. Posebna zahvaljujem Nikoli mlađem barunu Adamovichu bez čije velike volje i truda naše veze ne bi bile ovako žive i jake – uputio je zahvale načelnik Tonkovac.

Ugasila se grana obitelji

I prof. dr. sc. Damir Matanović, prorektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku osvrnuo se na doprinos pok. Ludwiga Hrvatskoj i Sveučilištu. Rekao je kako je Ludwig svoj karakter potvrdio u ranim devedesetim godinama kad je izašao iz svojevrsne zone komfora austrijskog ustavnog suca, bečkog sveučilišnog profesora i svoj veliki ugled izložio braneći Hrvatsku i govoreći istinu o Hrvatskoj diljem Europe i diljem svijeta. Svoje vrhunsko znanje iz pravnih znanosti usmjerio je mentoriranju mladih ljudi, zbog čega mu je Sveučilište 1995. dodijelilo titulu doktora habilitatus causa i to kao prvom počasnom doktoru na Sveučilištu J. J.Strossmayera.

Nikola ml. barun Adamovich zahvalio je načelniku Tonkovcu na svemu.

– Rekli ste da mi nismo zaboravili svoje korijene, a nama je jako drago da niste vi nas zaboravili, da se Čepin sjeća nas i naše obitelji. Poseban je ovo trenutak za našu obitelj, jer se smrću Ludwiga ugasila jedna grana naše obitelji – to je čepinska grana, najstarija grana. Trenutak kad smo vijenac položili Karoly i ja skupa za mene je bio izrazito simboličan jer je on iz tenjske plemićke, a ja iz tenjske barunske obitelji – spomenuo je u svom govoru Nikola ml. barun Adamovich. Prenio je pozdrave Ludwigove udovice i zahvale zbog komemoracije te njezino žaljenje što Ludwig nije doživio proglašenje počasnim građaninom Čepina.

storyeditor/2024-05-17/cepin_fo.jpg Treći Proljetni festival opet je podigao ljestvicu Čepin, urbano-ruralna sredina u kojoj cvjeta ljubav prema tradiciji Proljetni sajam u Čepinu ČEPIN Osim u cvijeću, posjetitelji mogu uživati u bogatom programu storyeditor/2024-04-05/IMG_0195.jpg Pokloni za novu stambenu zajednicu Slikovnice, igračke i računalo za djecu iz Čepinskih Martinaca