Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
Treći Proljetni festival opet je podigao ljestvicu

Čepin, urbano-ruralna sredina u kojoj cvjeta ljubav prema tradiciji

storyeditor/2024-05-17/cepin_fo.jpg
1/3
Foto: Marko Milas STOTINJAK djece iz DV-a Zvončić Čepin obučene u cvjetove došetalo je iz vrtića na festival
Ljubav prema tradiciji, planeti, cvijeću, lokalnim proizvodima u općini Čepin ne prestaje, već se, naprotiv, svake godine sve više odražava kroz brojne događaje i manifestacije

Iako se općina Čepin posljednjih godina provođenjem brojnih projekata pretvorila u urbano-ruralnu sredinu, ljubav prema tradiciji, planetu, cvijeću, lokalnim proizvodima ne prestaje, već se, naprotiv, svake godine sve više odražava kroz brojne događaje i manifestacije.

Za uspješnu sjetvu

Na inicijativu župnika Đurice Pardona, općina Čepin oživila je stari običaj blagoslova žita i polja. Obred je vodio župnik Đurica, a blagoslovio je njive i poljodjelske strojeve. Blagoslovio je i konje koje su u radu zamijenili strojevi, ali oni su ostali ljubav i ponos svojih vlasnika, čuvara tradicije. Molitva je bila upućena za uspješnu sjetvu i rast usjeva, blagoslov naše zemlje pogodnim vremenskim uvjetima i plodnošću te da zemljoradnicima Bog nagradi trud i rad oblinom žetvom.

Dan planeta Zemlje obilježen je u vrtiću Zvončić Čepin. U aktivnostima su sudjelovali vrtićanci, općinski načelnik Dražen Tonkovac, zamjenik Ivan Žeravica, predsjednica Upravnog vijeća Marica Beraković, direktor društva Urednost Željko Barišić i predstavnik Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije mag. med. lab. diagn. Hrvoje Sučić koji je proveo interaktivnu radionicu. Uslijedile su radionice kojima su najmlađi pokazali što možemo svi činiti za bolje i čišće sutra. Cilj svih aktivnosti je poticanje kolektivne svijesti o problemu onečišćenja okoliša i uspostaviti kontakt s prirodom.

NA INICIJATIVU župnika Đurice Pardona općina Čepin oživila je stari običaj blagoslova žita i polja
Foto: Marko Milas NA INICIJATIVU župnika Đurice Pardona općina Čepin oživila je stari običaj blagoslova žita i polja

Treći Proljetni festival u Čepinu održan 27. travnja opet je podigao ljestvicu. No prije otvorenja festivala općinski načelnik Dražen Tonkovac zajedno sa zamjenikom Ivanom Žeravicom, predsjednikom Općinskog vijeća Robertom Perišom i direktorom društva Komunalac d.o.o Željko Barišićem otvorio je Agropark – novi reprezentativni izložbeno-prodajni prostor koji će omogućiti bolje povezivanje lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i poduzetnika s tržištem.

Pjesma i ples

Na 56 štandova izlagači su nudili cvijeće, povrtne sadnice, med, proizvode OPG-ova, pletene košare i brojne druge proizvode. Posjetitelji su prepoznali kvalitetu ovog festivala pa je tako ove godine bilo i posjetitelja još više nego prošle godine. Stotinjak djece iz DV-a Zvončić Čepin obučene u cvjetove došetalo je iz vrtića na festival. Nakon što je sve posjetitelje i izlagače uvodno pozdravio općinski načelnik Dražen Tonkovac i službeno otvorio festival, mališani su se popeli na pozornicu te pjesmicama i plesom na najljepši mogući način otvorili Proljetni festival.

Nakon njih nastupio je Marin Brajović na fagotu. Marin je još jedan ponos Čepina. Učenik je šestog razreda OŠ Vladimir Nazor, fagot svira već dvije godine, a nedavno je postao državni prvak u sviranju fagota na državnom natjecanju Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, gdje je osvojio je I. nagradu u kategoriji fagota. Učenice trećeg razreda OŠ Vladimir Nazor otplesale su "Ples na kiši".

Nakon ovog dijela programa posjetitelji su se rasporedili u brojne radionice. Djeca su uživala na predstavi "Priče iz žabljeg svijeta" u dvorani Centra za kulturu te na radionicama PU Osječko-baranjske "Moj otisak prsta" i vožnja na omiljenom policijskom poligonu. Na radionici udruge Rame uz rame izrađivali su cvjetne slike od sušenog, a zatim na radionici Decoplanta cvjetne slike od sukulenata. Sve su svoje radove, naravno, ponijeli kući.

Tajne kako održati vrt bez kopanja zainteresirani su saznali na tribini koju je vodila Kornelija Benyovsky Šoštarić. Odrasli posjetitelji došli su na svoje na radionicama izrade mirisnih svijeća (LitLab), izrade cvjetnih kokedama (Đardin), te izrade mirisnih voskova (LitLab). Sve radionice održane su u atriju Centra za kulturu, a na svakoj se tražilo mjesto više. I s ovih radionica svi su otišli kući noseći svoje svijeće, kokedame i mirisne voskove.

Naravno, uz toliko aktivnosti, morala se napraviti pauza za ručak, a besplatni vrhunski ručak za sve posjetitelje pripremio je svima poznati chef Tomislav Špiček.

Večernji dio programa započeo je plesnim nastupom plesnog studija Shine, u kojemu pleše pedesetak djece iz Čepina.

storyeditor/2024-05-17/MZC.jpg Sporazum o sufinanciranju Kupuje se novi kombi s ugrađenom rampom storyeditor/2024-05-17/zZ_kornjace.jpg Najmanja i najlakša kornjača teška je svega 15 grama, a najteža 2,56 kilograma Invazivne kornjače udomljene u zagrebačkom zoološkom vrtu storyeditor/2024-05-17/Zona_posebnog_prometnog.jpg Ograničavanje prometa oko područja svjetskog dobra za nedomicilna vozila Dubrovnik prvi u Hrvatskoj ograničava promet oko povijesne jezgre