Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Ograničavanje prometa oko područja svjetskog dobra za nedomicilna vozila

Dubrovnik prvi u Hrvatskoj ograničava promet oko povijesne jezgre

storyeditor/2024-05-17/Zona_posebnog_prometnog.jpg
1/4
Foto: DUBROVNIK PRIHVAĆENI PLAN bit će temelj za upravljanje turističkim tokovima i donošenje takvih odluka
Uz novi prometni režim usvojen je i Plan prihvatnog kapaciteta povijesne jezgre kako bi se zaštitila kulturna baština u jezgri i usko područje oko zidina. U fokusu su trajna održivost i kvaliteta života građana

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković već je najavio uvođenje ograničenja u porastu broja turističkih apartmana na području grada, a dubrovačko Gradsko vijeće prošli je tjedan usvojilo Plan prihvatnog kapaciteta, prvi u Hrvatskoj izrađen prema UNESCO-ovim smjernicama, koji će biti temelj za upravljanje turističkim tokovima i donošenje takvih odluka. Novi Zakon o turizmu omogućio je jedinicama lokalne samouprave kontroliranje broja novih hotelskih ležaja i apartmana, a taj broj odredit će se na osnovi studije, koja je podloga za sve strateške odluke upravljanja turističkim odredištem.

Bez povećanja kapaciteta

Autori sa Sveučilišta u Dubrovniku, Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof. dr. sc. Ivana Pavlić i izv. prof. dr. sc. Barbara Puh, u opsežnom su dokumentu analizirali postojeće stanje. Rezultati studije upućuju da daljnje povećanje smještajnih kapaciteta na području svjetskog dobra nije moguće, a procjena potencijalne potražnje pokazuje da sadašnji kapaciteti potražnje nekoliko puta premašuju prostorne kapacitete, posebice dijela unutar gradskih zidina. Posebno se ističu smještajni kapaciteti Urbanog područja Dubrovnik koji gotovo četiri puta premašuju prihvatni kapacitet svjetskog dobra. Sve to zahtijeva uvođenje mjera upravljanja istovremenim posjetima svjetskom dobru, prije svega dnevnih posjetitelja, na način kako je Grad to već primijenio u upravljanju posjetiteljima s brodova na kružnim putovanjima.

OGRANIČENJA u porastu broja turističkih apartmana na području grada najavio je gradonačelnik
Foto: DUBROVNIK OGRANIČENJA u porastu broja turističkih apartmana na području grada najavio je gradonačelnik

Po svojim istraživačko-znanstvenim komponentama studija je najsveobuhvatniji dokument ovakve vrste u RH. Jedinstveni model po kojemu je plan izrađen uzima u obzir sve vrste dionika na području svjetskog dobra i to stanovnike povijesne jezgre, zaposlenike i turiste. U planiranju mjera upravljanja tokovima gostiju i posjetitelja, kao dobar primjer u studiji se ističe najavljeno ograničavanje prometovanja oko područja svjetskog dobra za nedomicilna vozila.

Zona posebnog režima

Odluka o uvjetima ulaska, prometa i izlaska vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Dubrovnika također je usvojena. Dubrovnik je prvi grad u RH koji uvodi ovakvu zonu, a ovom odlukom će se na trajno održiv način riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja oko povijesne jezgre, s glavnim fokusom na potrebe građana i održivost. Primjena odluke počet će 1. rujna ove godine u testnoj fazi, a od 2025. primjenjivat će se u punom opsegu, uključujući prekršajne odredbe i naplatu kazne. Posebni uvjeti za prometovanje zonom vrijedit će od 1. ožujka do 30. studenoga, dok će preostala tri mjeseca prometovanje biti bez ograničenja.

Novom odlukom u zonu oko povijesne jezgre moći će građani Dubrovnika, stanovnici okolnih općina, turisti i vozila određene kategorije, ali svi s potrebnim propusnicama. Nekim vrstama vozila, poput kampera, ulazak neće biti moguć. Propusnice će izdavati nadležni upravni odjel.

Uoči rasprave o ove dvije strateške odluke gradskim se vijećnicima obratio glavni tajnik Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) Mikhael De Thyse. ''Dubrovnik je za nas u OWHC-u grad primjer. Ono što ste do sada postigli dokaz je da je moguće unaprijediti gradove i osigurati održivi razvo jurbanih povijesnih sredina, ne samo kroz zaštitu baštine nego i u korištenju baštine kao resursa za održivi razvoj, što je vrijedno divljenja. Vi ste primjer i u drugim izazovima s kojima se naše sredine danas suočavaju poput pitanja demografije i suzbijanja prekomjernog turizma, a odluke koje danas donosite čine vas posebnim u svijetu i predvodnicima promjena", rekao je glavni tajnik De Thyse.

Izdvojio je i dubrovački Plan upravljanja svjetskim dobrom pod zaštitom UNESCO-a, koji se sustavno provodi, rekavši kako je to, prema njegovom mišljenju, jedan od najboljih planova upravljanja na svijetu.

Zaključeno je da je optimalan prihvatni broj gostiju 11.275, u što spada između 39 i 49 gostiju hotelskog smještaja, zatim od 2068 do 3978 gostiju ostalog smještaja te između 4466 i 6386 dnevnih gostiju, što bi Gradu generiralo potrošnju u iznosu od 0,8 do 0,9 milijuna eura.

storyeditor/2024-05-16/1_world_skills_2024_strojarska_i_prometna__3_.jpg Održano državno natjecanje učenika strukovnih škola "WorldSkills Croatia 2024" Učenici iz Varaždinske županije osvojili 29 posto svih zlatnih medalja storyeditor/2024-05-17/WhatsApp-Image-2024-05-15-at-12_42_07.jpeg Grad Osijek postaje sve poželjnije mjesto za život Besplatne radne bilježnice i školski materijali za sve osječke osnovce Na štandu su pripremili promotivne materijale koji promiču kružno gospodarstvo, održive materijale i edukaciju Posao i drugi projekti Komunalac sudjelovao na Tjednu karijera