Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Na području Gunje djeluje 18 udruga

Na Danu udruga Općine Gunja zabava za sve generacije

Foto: Gunja
Načelnik Općine Gunja Ante Gutić kaže da je iznimno zadovoljan radom i djelovanjem udruga i da su uvijek tu kada Općina nešto organizira

Iako je naselje Gunja jedno od naselja koje samo čini općinu Gunja se može pohvaliti s činjenicom da na području općine djeluje čak 18 udruga.

Za svakog ponešto

U suradnji s udrugama Općina Gunja je i ove godine organizirala Dan udruga koji je i ove godine okupio veliki broj mještana ne samo Gunje nego i okolnih naselja. Prvi dio manifestacije održan je na nogometnom stadionu Luke Šokčevića Šaljapina gdje je domaćin, dječja selekcija iz NK Jadran, odmjerio snage u prijateljskoj utakmici protiv HNK Dinamo 75 iz Brčkog (BIH).

Nakon utakmice manifestacija se preselila ispred Društvenog doma i knjižnice gdje se okupljenima predstavio KUD Graničari Gunja. Najprije se plesnim nastupom predstavila najmlađa dječja skupina, a zatim su svoje pjevačko iskustvo pokazale i članice ženske pjevačke skupine KUD-a Graničari. U isto vrijeme članovi udruga, svatko za svojim štandom, pripremali su delicije koje su poslije mogli degustirati svi okupljeni.

– Članovi udruga u ovu manifestaciju uložili su svoj rad i trud, dok je Općina snosila trošak hrane i pića. Sve je bilo besplatno, a mi smo iznimno zadovoljni jer su se okupili brojni građani koji su se mogli opustiti i uživati. Bila je ovo prilika i da članovi udruga 
mještanima predstave svoj rad i aktivnosti te da im podijele promotivne materijale – rekao je načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Na manifestaciji su sportsko-ribolovne udruge Šaran Stari šaran pripremile pečenu ribu i fiš, lovačka udruga Ris za sve prisutne kuhala je čobanac, dok su udruga uzgajivača golubova visokoletača Tekir i nautički klub Splav pripremili ćevape i lepinje. Motoklub Cvelf pobrinuo se za pomfrit, jaja i kobasice. KUD Graničari Gunja i Udruga umirovljenika Gunja potrudili su se oko kolača i ostalih slastica, dok su članovi stolnoteniske udruge Spin i pikado kluba Ravnica točili piće.

Pečenu svinjetinu i suhomesnate proizvode osigurala je Samostalna udruga hrvatskih dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata. Svoje rukotvorine na štandovima prodavale su udruga za očuvanje tradicionalnih rukotvorina Zlatne niti i društvo osoba s invaliditetom Zvjezdice. Šahovski klub ponio je pribor te je djeci prikazao šah približivši im sport s kojim su se neki susreli i prvi put u životu, a sve kako bi u klub privukli mlađe članove.

Članovi DVD-a Gunja dopremili su vatrogasni kamion i ostalu opremu kojom su zainteresirali najmlađe koji su se ponajviše radovali zvučnoj i svjetlosnoj signalizaciji kamiona kao i šmrkovima za gašenje požara. Na preostala tri štanda lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva izložila su za prodaju svoje domaće proizvode.

Dobra suradnja

– U Gunji djeluje ukupno 18 udruga od kojih se na Dan udruga odazvalo njih 17. Mogu reći da sam iznimno zadovoljan njihovim radom i djelovanjem i da su uvijek tu kada Općina nešto organizira. Općina za rad udruga godišnje izdvaja ukupno 500.000 
kuna za što raspisuje natječaj, a novac na račune udruga sjeda 15-ak dana poslije potpisivanja ugovora – rekao je Gutić.