Izbornik
Naslovnica Općine Tisno
Rediviva Kurnata

Na Kornatima bolja kontrola ulaza i efikasniji sustav naplate ulaznica

Tisno
Foto: Općina Tisno
Bivši vojni objekt bit će pretvoren u Kuću otvorenog mora, u Betini će se rekonstruirati i opremiti Prezentacijski centar Škrinja tajni, a na Murteru će biti opremljen Prezentacijski centar Coronata

U Murteru je jučer službeno predstavljen projekt “Rediviva Kurnata: Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u Nacionalnom parku Kornati”, koji je 5. listopada, godinu dana nakon pokretanja inicijative, dobio sve potrebne potvrde za provođenje. Projekt su predstavili načelnici Ivan Klarin i Toni Tučinov, ravnatelj NP Kornati Josip Zanze, te Mirna Vulin iz tvrke Kocka d.o.o. Šibenik.

Više od 85 % financira se EU novcem, a ostatak će osigurati Nacionalni park Kornati, te Općine Tisno i Murter-Kornati.

Predviđeno je poboljšanje kontrole ulaza i izlaza posjetitelja, efikasniji sustav naplate ulaznica, razvoj lako dostupnih posjetiteljskih i turističkih sadržaja, atraktivna prezentacija prirodne baštine i sustavna edukacija posjetitelja svih dobnih skupina, priopćili su iz Tisnog.

Bivši vojni objekt na otoku Kornatu bit će okrunjen u Kuću otvorenog mora unutar koje će biti smješten likovni postav. On će se u najvećoj mjeri odnositi na specifičan način života na Kornatima s temom tradicije i života Kurnatara. U Betini će se rekonstruirati i opremiti Prezentacijski centar Škrinja tajni u kojem će naglasak biti stavljen na mobilni morski greben s prezentacijom biljnog i životinjskog svijeta koji živi u Kornatima te na vodeni stup koji se proteže kroz tri kata zgrade i na sebi nosi interpretaciju prirodnih posebnosti Vranskog jezera. Na Murteru će biti opremljen Prezentacijski centar Coronata, a tema će mu biti geologija i prirodna baština nadzemnog dijela NP Kornati. Sadržavat će suvenirnicu, likovni postav i uredski prostor s devet jedinica.

Bit će postavljena i signalizacija na kopnu na pristupnim cestama prema Betini i Murteru, te uspostavljao 223 sidrišne lokacije u 19 uvala što će uvelike pridonijeti zaštiti prirode. Osim kopnene signalizacije, iz tvrtke Kocka d.o.o.  osmislili su i morsku signalizaciju pa će biti postavljeno novih 20 ploča na Kornatima, što će posjetiteljima olakšati kretanje kroz park.

Osmišljen i novi sustav upravljanja otpadom. Tako će biti postavljeno pet pametnih spremnika za prikupljanje otpada na najfrekventnijim lokacijama koji će bežično dojavljivati kada su puni. U projektu je zamišljena i nabavka izviđačko-interventnog plovila, kao i izrada multimedijalnog vodiča na NP Kornatima koja obuhvaća izradu mobilne aplikacije te aplikaciju proširene stvarnosti.