Izbornik
Naslovnica Općine Donji Andrijevci
U Donjim Andrijevcima održana uvodna konferencija projekta "Zaželi jedinstvo"

Nezaposlene žene dobile siguran posao, stariji i nemoćni pomoć u kući

storyeditor/2024-05-10/Zazeli_1.jpg
Foto: Donji Andrijevci Na uvodnoj konferenciji programa Zaželi bili su voditeljica projekta Ivana Pranjić, pružateljice usluge i općinski načelnik Vedran Gavran

Deset žena zaposleno je u sklopu projekta "Zaželi jedinstvo" koji će u iduća 32 mjeseca provoditi Općina Donji Andrijevci. One će u tom razdoblju osobama starijima od 65 godina i/ili osobama s invaliditetom pružati pomoć u organiziranju prehrane, obavljanju kućanskih poslova, održavanju osobne higijene te im pomagati u zadovoljavanju drugih svakodnevnih potreba. Osim pomoći i podrške, svi će korisnici svakog mjeseca primiti paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština.

Projekt je vrijedan 480 tisuća eura, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda plus.

U veljači je objavljen javni poziv za uključivanje u projektne aktivnosti. Već u ožujku javilo se gotovo 100 zainteresiranih osoba. Formirana je rang-lista na temelju visine dohodaka i primitaka te je uključena 61 osoba. Javni je poziv trajan tako da se na listu čekanja korisnici mogu upisati za cijelo vrijeme trajanja projekta.

Na uvodnoj konferenciji projekta okupio se velik broj korisnika i vanjskih uzvanika. Pozdravni govor održao je općinski načelnik Vedran Gavran, a informacije o projektu te njegove ciljeve i očekivane rezultate predstavila je voditeljica Ivana Pranjić.

Zaposlene žene naglasile su svoje zadovoljstvo radnom okolinom te istaknule kako im projekt nakon dugo vremena otvara vrata radu, osobnom rastu i ostvarivanju prava na mirovinu jer im nedostaje nekoliko godina staža, a teško pronalaze posao.

Projekti iz poziva "Zaželi" već su dobro poznati i uhodani na našem području pa i broj zainteresiranih korisnika sve više raste. Primjer je to dobre prakse kojom se potrebitim osobama pruža redovna pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova, čime se pridonosi boljoj kvaliteti života, većoj socijalnoj uključenosti, prevenciji institucionalizacije te osiguravanju prava na život u zajednici.

Općina Donji Andrijevci po drugi puta provodi projekt iz poziva "Zaželi". Lani su proveli projekt "OdvaŽENA" na kojem je zaposleno 10 teže zapošljivih žena te pružena pomoć i podrška za 60 korisnika. Trajao je šest mjeseci, a vrijedio je 494.400 kuna.

storyeditor/2024-05-09/vaterpolisti.jpg Susret s učenicima Zlatni vaterpolisti kao motivacija storyeditor/2024-05-10/PXL_080524_114214440.jpg Razvoj poljoprivrede na području Brodsko-posavske županije Čuvaju poljoprivrednu tradiciju s puno truda, predanosti i ljubavi storyeditor/2024-05-12/Sajam_2.jpg Na Sajmu su bila 32 izlagača koja su do sada realizirala neki od EU projekata Na raspolaganju nam je 25 mlrd. eura i znatan dio završit će u Vinkovcima