Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Razvoj poljoprivrede na području Brodsko-posavske županije

Čuvaju poljoprivrednu tradiciju s puno truda, predanosti i ljubavi

storyeditor/2024-05-10/PXL_080524_114214440.jpg
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL IZ ŽUPANIJSKOG proračuna za 31 korisnika dodijeljeno je ukupno 124.500 eura
U županijskoj vijećnici potpisani ugovori o financiranju programa, projekata i manifestacija udruga koje pridonose razvoju poljoprivrede

Ugovori o financiranju programa, projekata i manifestacija udruga koje pridonose razvoju poljoprivrede na području Brodsko-posavske županije u 2024. godini potpisani su u velikoj vijećnici županijske uprave. Svečanom činu prisustvovali su predstavnici 31 korisnika, odnosno 27 udruga i četiri lokalne akcijske grupe.

Sredstva iz županijskog proračuna u ukupnom iznosu od 124.500 eura dodijeljena su kao podrška u osnivanju i radu i organizacijskom razvoju udruga te za edukaciju članova kroz organiziranje i sudjelovanje na tečajevima, osposobljavanjima i posjetima oglednim proizvođačima i uzgajivačima.

Potpore 31 udruzi i LAG-u

Dio sredstava udruge će iskoristiti za organizaciju manifestacija (pokladna jahanja, natjecanje orača, izbor najuzornije seoske žene, gospodarske manifestacije, poljoprivredno-poduzetničke ideje itd.) te sudjelovanje na izložbama i sajmovima u svrhu prezentacije, promocije i unapređenja trženja poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina.

Financijska potpora županije dobro će doći i u organizaciji stočarskih izložbi kojima je zadatak očuvanje genetskog potencijala i zaštita nematerijalne kulturne baštine.

Najniži odobreni iznos za financiranje pojedinog programa, projekta ili manifestacije je 1700 eura, a najviši 5000 eura. Troškovi se mogu financirati u stopostotnom iznosu.

Među ostalima, potporu je dobilo i Lovačko društvo Orljava iz Slavonskog Kobaša, koja će dobivenih 3500 eura iskoristiti za kupnju opreme koja će im pomoći u rješavanju problema prekobrojnih čagljeva na području kojim gospodare.

– Hvala Brodsko-posavskoj županiji koja je upoznata s problemom, ali isto tako i oriovačkoj Razvojnoj agenciji koja je pomogla u pisanju projekta. Najveći su nam motiv bile silni apeli i molbe vlasnika OPG-ova i stočara kojima čagljevi nanose štetu – rekao je predsjednik udruge Dubravko Kolundžić.

Udruživanje je nužnost

Župan Danijel Marušić kazao je kako Brodsko-posavska županija nastoji sustavno i u okviru svojih mogućnosti pružati potporu ovakvim i sličnim programima. Čestitavši svim korisnicima koji su ostvarili pravo na financijske potpore, on je istaknuo kako je udruživanje preduvjet opstanka i konkurentnosti na tržištu. Također, pohvalio je sve programe i planove udruga, za što je prije svega potrebno puno truda, predanosti, ali i ljubavi.

– Zahvaljujem predstavnicima udruga na njihovu radu, jer su oni dokazali da je taj rad jako bitan za društvo, bez obzira na segment poljoprivrede kojim se bave. Svinjogojske udruge bile su prva barijera u obrani od afričke svinjske kuge. Imamo udruge pčelara, vinogradara, zmijolovaca, oldtimer klub čuva našu povijest i kulturu očuvanjem poljoprivrednih strojeva – podsjetio je Marušić.

Grad će u lipnju donijeti odluku o sufinanciranju medicinski potpomognute oplodnje. Pravo na sufinanciranje troškova imat će bračni i izvanbračni parovi s područja Koprivnice Grad plaća troškove Za sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje 4000 € Među više od 8000 sudionika prvi put je na humanitarnoj utrci Wings for life u Zadru sudjelovao tim Hrvatske zajednice županija okupljen pod nazivom "Volim svoju županiju" Wings for life I župan Andrović trčao u Zadru storyeditor/2024-05-10/smz_b_slager_sportske_udruge_nkola_cutuk_pixsell.jpg Uručene županijske potpore sportskim klubovima U 2024. godini osigurano 210.000 eura za sport