Izbornik
Naslovnica Općine
Gunja nastavlja s uređenjem komunalne infrastrukture

Novim grobljem i cestom riješili smo problem za idućih sto godina

Odrađeni su iskopi, uklonjen je stari materijal te je nasut novi materijal i postavljen geotekstil. Sve je pripremljeno za asfaltiranje, kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić
1/2
Foto: Općina Gunja
Radi se o iznimno važnom projektu za ovu općinu s obzirom na to da je postojeće muslimansko groblje u Gunji popunjeno oko 95 posto

Općinske vlasti Gunje nastavljaju s uređenjem komunalne infrastrukture na području ovoga naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tako je sada na red došla i izgradnja pristupne ceste u Ulici Dobriše Cesarića do budućeg muslimanskog groblja. Kako navode, za ovu cestu prijavili su se na poziv za iskaz interesa za financiranje projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji će projekt sufinancirati s 40.000 eura, a vrijednost investicije iznosi oko 150.000 eura.

Značajan projekt
– Nakon natječaja odabrali smo najpovoljnijeg ponuditelja te su radovi započeli. Odrađeni su iskopi, uklonjen je stari materijal te je nasut novi materijal i postavljen geotekstil. Sve je pripremljeno za asfaltiranje. Planiramo da će do proljeća cijela ulica biti asfaltirana i uređena – kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Pojašnjava i kako se radi o iznimno važnom projektu za ovu općinu s obzirom na to da je postojeće muslimansko groblje u Gunji popunjeno oko 95 posto, a Gunja je općina u kojoj živi velik broj mještana muslimanske vjeroispovijesti. Upravo stoga Gutić ističe da je ovo u pravom smislu riječi projekt koji se počeo provoditi u "pet do dvanaest". Inače, novo muslimansko groblje u Gunji nalazit će se u blizini postojećeg i prostirat će se na hektar površine.

– Mislim da smo novim grobljem ovaj problem riješili za idućih sto godina. Isplanirali smo sve sadržaje poput mrtvačnice, parkinga ispred kao i svih drugih pratećih sadržaja koje groblje po zakonu mora imati – kaže Gutić.

U isto vrijeme se radi i na tome da se ta parcela, koja je sada u vlasništvu države, prebaci u vlasništvo Općine Gunja. Zahtjev je upućen u Ministarstvo graditeljstva odakle se ubrzo očekuje i rješenje. Kako kaže Gutić, tu neće biti ništa sporno s obzirom na to da je groblje na toj lokaciji već i upisano u prostorni plan te se vodi kao groblje, a na novom groblju su već započeli i ukopi.

Sredstva određuju
Govoreći o ovome projektu, Gutić je napomenuo i kako je u Gunji od ukupno 2600 stanovnika oko 26-27 posto Bošnjaka. Gunja je poznata i po najstarijoj džamiji u Hrvatskoj koja je tamo izgrađena 1969. godine.
Spomenuo je i financiranje projekta vrijednog 150.000 eura za koji su dobili 40.000 eura.

– Sredstva su ta koja odlučuju o svemu, odnosno o tome koliko će se i što graditi kao i kada se može ući u neki projekt. S našim općinskim proračunom mi si ne možemo dozvoliti da u neke projekte i ulaganja uđemo samo tako nego se moramo pouzdati u razne fondove. Isto tako moramo i dobro voditi računa s koliko sredstva raspolažemo – zaključio je Gutić.

Vrijednost čamca je otprilike 4000 eura, a puno je kvalitetniji od onog koji je do sada korišten Daleko kvalitetniji od dosadašnjeg Županija donirala čamac osječkoj Stanici HGSS-a Međimurje ritam ulaganja i potpora nastavlja i u 2023. godini Analiza Međimurska županija je među vodećima kad je riječ o ulaganjima u kulturu Gradonačelnik Mišel Jakšić i pročelnik Tomislav Golubić. Čelni čovjek Koprivnice naglašava kako su financije Grada stabilne te da iduće godine neće doći do povećanja poreza na dohodak Najveća stopa zaposlenosti u gradu Jakšić: Povećanje plaća u Podravki donijet će nam milijun eura više