Izbornik
Naslovnica Općine Rogoznica 231 pregleda
SVEČANO U ROGOZNICI

'Oba su pala, sve tri su pale'

Rogoznica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/ILUSTRACIJA
Na području Rogoznice okupljale su se snage 113. brigade ZNG-a pod vodstvom Rahima Ademija i Vlade Jarmoma te pripadnici 3. bojne 4. brigade u jačini jedne satnije i snage policije pod vodstvom Jure Čobanova i Ivice Fakčevića koji počinju akcije zaposjedanja blokiranih vojarni obalne topničke bitnice `Zečevo´ i skladišta u Kruščici.

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Rogoznica na Zečevu je u 15 sati obilježena 25. obljetnica osvajanja vojarni na Rogozničkom području i obrane od srbočetničkog agresora pod nazivom „Oba su pala, sve tri su pale“. Nakon toga su sudionici proslave položili vijenac na Centralni križ na mjesnom groblju u Rogoznici. Podsjetimo, na području Rogoznice okupljale su se snage 113. brigade ZNG-a pod vodstvom Rahima Ademija i Vlade Jarmoma te pripadnici 3. bojne 4. brigade u jačini jedne satnije i snage policije pod vodstvom Jure Čobanova i Ivice Fakčevića koji počinju akcije zaposjedanja blokiranih vojarni obalne topničke bitnice `Zečevo´ i skladišta u Kruščici. Nakon lukavoga nagovora na razgovor o predaji sa zapovjednikom vojarni, kapetanom korvete Stevanom Oršićem, kojega će poslije neuspješnih pregovora zarobiti, u uspješnoj će akciji zauzeti obje blokirane vojarne na rogozničkom području.

Ratni plijen koji je zarobljen bit će skoro presudan za konačni ishod bitke za Šibenik, a sastojao se od četiri obalna stacionarna topa 100 mm, pet dalekometnih topova 130 mm, 20 topova 85 mm, 48 pzo topova 1/20 mm ili 3/20 mm, većih količina pješačkoga naoružanja, svih vrsta strjeljiva, motornih vozila, topničkih radara itd.