Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Veliki projekt napreduje

Održan sastanak na temu Centra za stočarstvo u Dubravi

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Riječ je o projektu gradnje i opremanja centra koji će pružati stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke

U Kulturnom centru Općina Dubrava održan je sastanak na temu planiranog Regionalnog centra za stočarstvo Dubrava, a na njemu su sudjelovali predstavnici Zagrebačke županije, Općine Dubrava, projektanti, Savez udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba te djelatnici Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac.

Obuhvaćeno osam županija

Zagrebačka županija je u suradnji sa Savezom udruga uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba 
i Općinom Dubrava pokrenula, podsjetimo, projekt Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava koji će pružati sustavnu, 
stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima  stoke okupljenih u 15 uzgojnih udruženja s oko 50 tisuća uzgajivača na području Zapadne Hrvatske, a time je obuhvaćen Grad Zagreb te osam županija – Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska te Međimurska.

Riječ je o projektu izgradnje i opremanja centra koji će pružati stručnu i logističku podršku uzgojnim udrugama i uzgajivačima stoke u procesu uzgoja i prodaje te i uslugu cjeloživotnog obrazovanja uzgajivača stoke s prostora zapadne Hrvatske.

Nedavno je potpisan i ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije, a vrijednost ugovora je 761.875 kuna. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je tom prilikom 400 tisuća kuna, a ostatak Zagrebačka županija. Idejnim rješenjem na parceli od 23.600 četvornih metara predviđena je gradnja triju zgrada; edukacijsko-informacijske, stajsko-aukcijske i pomoćne zgrade, s pripadajućim prometnicama i zelenim površinama. Na krovu zgrada postavit će se sunčana elektrana.

– Gradnjom RCRS-a Dubrava želimo pružiti priliku našim poljoprivrednicima, a naročito mladima, da napreduju u svom  poslu, da imaju priliku prezentirati rezultate svog rada cijeloj regiji, da se mladi zaljube u poljoprivredu, a da seoski život u našoj općini postane toliko poželjan da nitko više nema potrebu seosku idilu zamijeniti gradskom vrevom – poručili su za Večernjak iz Općine Dubrava.

Bili i u posjetu Austriji

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba obavio je, podsjetimo, stručnu ekskurziju u Austriji, a u putovanju je sudjelovala i Općina Dubrava. Pokrovitelj događaja bila je Zagrebačka županija. U fokusu programa bila su dva uzgojno-prodajna centra od njih sveukupno 15 koliko ih se nalazi Austriji. Prvi je bio u gradu Trabochu u Štajerskoj te drugi u gradu St. Donatu u Koruškoj.

Prvi je, kazali su posjetitelji, veći i moderniji, a drugi je nešto manji i po njemu je izrađen dio idejnog rješenja Regionalnog centra za razvoj stočarstva koji se planira u Dubravi.