Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Od 50 do 70 € mjesečno prima 14 srednjoškolaca te od 50 do 120 € 47 studenata

Općina Klis povećala učeničke i studentske stipendije za 40 posto

storyeditor/2024-04-12/PXL_140224_110084000.jpg
Foto: Ivana Ivanovć/PIXSELL Naši studenti budućnost su ove lokalne zajednice i svako ulaganje u njih višestruko se isplati – naglasio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma

Nakon što je proteklih nekoliko godina Općina Klis financirala radne bilježnice učenicima osnovnih škola s područja općine, lani su u općini sufinancirali udžbenike i za učenike srednjih škola, a paralelno s tim jednoglasnom odlukom vijeća od početka nove školske i akademske godine povećane su i stipendije za darovite učenike i studente i do 40%. Uz cijeli niz demografskih mjera poput statusa roditelja odgojitelja, izjednačavanja cijene privatnih vrtića te zemljišta za mlade obitelji u Klisu su smatrali kako, u vremenu povećane inflacije, trebaju dodatno pomoći i roditeljima srednjoškolaca te studentima.

Mjesečna visina potpore za učenike srednjih škola sada tako iznosi 50, odnosno 70 eura, ovisno o prosjeku ocjena u prethodnoj godini, s tim da je minimalni prosjek koji učenici moraju ostvariti 4,50.
Što se pak studenata tiče stipendija varira od 50 do 100 eura, ovisno o prosjeku ocjena na prethodnoj godini studija, počevši od prosjeka 3,0. Ako pak studenti s područja Klisa studiraju izvan granica SDŽ-a ili Hrvatske, onda se potpore kreću do 120 eura. Iznimka su studenti teologije za koje je bez obzira na prosjek ocjena osigurana stipendija od 90 eura mjesečno ako studiraju na području županije, odnosno 100 eura ako studiraju izvan županije ili države.

– Okrenutost mladima prioritet je mog rada od prvog dana i ostat će do zadnjeg. Naši studenti budućnost su ove lokalne zajednice i svako ulaganje u njih višestruko se isplati – naglasio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

U Klisu ove godine stipendije prima ukupno 14 srednjoškolaca te 47 studenata.

uskrsna igraonica Pčelica, Leptir i Vila Uskrsna igraonica u Našicama okupila mnoštvo mališana Nikola Dobroslavić Najviše za otoke Projektima odobreno oko 2 milijuna eura Dubrovačko-neretvanskoj županiji storyeditor/2024-04-11/projekcija_gomila_drevna_grobnica-1.jpg Idejni projekt za budući kompleks je gotov Počinje rekonstrukcija nalazišta iz željeznog doba u Jalžabetu