Izbornik
Naslovnica Općine Udruga općina
Predsjednik Udruge općina s načelnicima Požeško-slavonske županije

Općine imaju spremne projekte u vrijednosti od oko jedne milijarde eura

Udruga općina sastanak
Foto: Udruga općina
Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić informirao je načelnike o radu udruge te nastojanjima da se zaštite interesi hrvatskih općina i njihovih žitelja u predstojećoj reformi lokalne samouprave

Na inicijativu predsjednika Udruge općina u Hrvatskoj Đure Bukvića i u suradnji s članom Upravnog odbora Ivicom Kovačevićem, načelnikom općine Jakšić održan je sastanak čelništva udruge sa načelnicima općina Požeško-slavonske županije.

Predsjednik Bukvić informirao je načelnike o radu udruge te nastojanjima da se zaštite interesi hrvatskih općina i njihovih žitelja u predstojećoj reformi lokalne samouprave. Pozicija Udruge općina puno je bolja nego ranije jer je udruga prepoznata kao važan partner u razgovorima s nadležnim ministarstvima, bilo da se radi o izradi zakona ili o sudjelovanju u radnim tijelima Vlade i Sabora.

Bukvić je posebno istaknuo rad načelnika Kovačevića u nekoliko radnih tijela na nacionalnoj razini koja su vezana uz tematiku poljoprivrede i ruralnog razvoja. Istaknuo je da se kod reforme mora slijediti primjer zemalja Europske unije, da se država treba i financijski decentralizirati te time omogućiti razvoj hrvatskih sela i ruralnih krajeva Hrvatske.

Problem s državnim poljoprivrednim zemljištem

Općinski načelnici pokazali su da mogu dobro gospodariti proračunskim sredstvima, a vidljivo je i da mogu provoditi projekte koji se financiraju iz europskih fondova. Općine imaju spremne projekte u vrijednosti od oko jedne milijarde eura, no sve je u rukama nadležnih ministarstava koja odugovlače s raspisivanjem natječaja.

Nazočni načelnici iz općina Jakšić, Brestovac, Čaglin, Velika i Kaptol iznijeli su probleme s kojima se suočavaju na području županije, posebno s problemom državnog poljoprivrednog zemljišta. Njihov je stav da općine moraju biti glavni čimbenik u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem u kontekstu novog zakona kao i da domaći poljoprivrednici moraju biti prioritet kod dodjele zemljišta. Općine obavljaju i poslove koji nisu u njihovoj nadležnosti, sve u nastojanju da se omoguće što bolji uvjeti za život i ostanak u ruralnim krajevima.

Glavni tajnik udruge Bruno Hranić informirao je nazočne o radu Glavnog tajništva udruge, o aktivnostima koje se poduzimaju i spremnosti tajništva da bude na raspolaganju svim članicama.