Izbornik
Naslovnica Općine Fužine
Darovnice švicarske vlade

Počela izrada dokumentacije za projekt komunalne infrastrukture Gorskog kotara

Fužine
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Projekt za koji je potpisan sporazum o izradi projektne dokumentacije ne obuhvaća područja gradova Vrbovsko i Čabar, no naći će se rješenje i za ta dva grada

Sporazum o sufinanciranju izrade studijske i projektne dokumentacije za projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području Gorskog kotara vrijedan 8,8 milijuna kuna, potpisali su u srijedu predstavnici Primorsko-goranske županije, delničkog Komunalca, Grada Delnica i općina Fužina, Brod Moravica, Mrkoplja, Lokava, Skrada i Ravne Gore.

Izrada projektne dokumentacije, koja se najvećim dijelom financira se iz švicarske darovnice, dok 10 posto financira delnički Komunalac, a po 5 posto Primorsko-goranska županija i goranske lokalne jedinice, je u tijeku. Riječ je o dokumentaciji za projekt unaprjeđivanja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, kojim će se poboljšati zaštita podzemnih i površinskih voda i pristup javnim komunalnim uslugama, smanjiti gubici vode u mreži  i rizik od onečišćenja izvora vode za piće. 

Darovnica od 45 milijuna švicarskih franaka

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 150 milijuna kuna, a najvećim dijelom financirat će se iz darovnice švicarske vlade. Vlada Švicarske federacije dodijelila je Hrvatskoj darovnicu od 45 milijuna švicarskih franaka, na temelju okvirnog sporazuma o provedbi švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene EU,  koji su lipnju 2015. potpisali predstavnici Švicarskog saveznog vijeća i hrvatske Vlade.

Dio darovnice od 21,5 milijuna švicarskih franaka namijenjen je za projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području Gorskog kotara, koji provode Hrvatske vode, a korisnik je delnički Komunalac. Veći dio, 85 posto projekta financira se iz švicarske darovnice, 10 posto novcem Komunalca, a pet posto iz Hrvatskih voda.
Po riječima zamjenice direktora Hrvatskih voda Fani Bojanić, uz rješavanje odvodnje paralelno se planira i poboljšanje vodoopskrbne infrastrukture na istom području, što bi, procjenjuje se, stajalo ukupno oko 350 milijuna kuna.

Jedini način da se unaprijedi važan dio komunalne infrastrukture

No, projektna dokumentacije još nije u fazi u kojoj bi se moglo sigurno odrediti što se treba napraviti i zamijeniti, a potrebnih 200 milijuna kuna za vodoopskrbu pokušat će se osigurati na druge načina, primjerice apliciranjem na EU fondove i tako povećati komunalni standard na cijelom području, kazala je Bojanić dodavši da će o premoštavanju troškova iznad darovnice trebati još razgovarati.

Projekt za koji je danas potpisan sporazum o izradi projektne dokumentacije  ne obuhvaća područja gradova Vrbovsko i Čabar. Bojanić je to obrazložila veličinom darovnice, naglasivši da to ne znači da se na isti način neće pristupiti rješavanju infrastrukture u ta dva grada, putem europskih fondova ili na druge načine.

Predstavnici općina i gradova Gorskog kotara ocijenili su da je riječ o kvalitetnom projektu i jedinom načinu da se unaprijedi taj dio komunalne infrastrukture Gorskog kotara.