Izbornik
Naslovnica Općine Klis
KLIS

Radovi na cesti kroz Prugovo idu prema planu i trajat će cijelu 2023.

1/4
Foto: Klis
Rekonstrukcija dijela državne ceste, vrijedna 3 milijuna eura, obuhvatit će izgradnju nogostupa, autobusnih ugibališta i javne rasvjete. Radovi obuhvaćaju dionicu od tri i pol kilometra

Rekonstrukcija državne ceste kroz Prugovo, vrijedna 3 milijuna eura, započeta koncem 2022. godine, odvija se predviđenom dinamikom, izvijestio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis. Napomenuo je da će radovi trajati cijele ove godine pa je zamolio sve sudionike u prometu, kao i sve mještane Prugova, za strpljenje.

Investitor HC

– Hvala Hrvatskim cestama, kao investitoru, na prihvaćanju inicijative da napokon uredimo važnu prometnicu u našoj općini – poručio je Jakov Vetma.

Naime, Hrvatske ceste su izvedbu obostranog nogostupa i rekonstrukciju dionice DC56 kroz Prugovo uvrstile u program izvanrednog održavanja cesta.

Državna cesta kroz Prugovo u Općini Klis, zbog lošeg stanja, uskog kolnika i oštećenog asfalta već godinama zadaje glavobolje i vozačima i pješacima. Hrvatske ceste su zbog toga provele natječaj za izvanredno održavanje državne ceste Klis – Muć – Drniš, na dionici kroz Prugovo. Radovi obuhvaćaju dionicu dugu oko tri i pol kilometra, od ulaza u Prugovo iz smjera Konjskog do blizine križanja za Brštanovo, Nisko i Dugobabe, a rekonstrukcija, koja je u tijeku, bit će sveobuhvatna.

U Hrvatskim cestama doznali smo detalje projekta koji će glavnu prometnicu kroz Prugovo učiniti znatno sigurnijom za vozače i pješake.

”Zahvat će se u cijelosti realizirati na području katastarske općine Prugovo. U sklopu planiranog zahvata obnovit će se postojeći asfaltni zastor kolnika državne ceste te će se dograditi pješački pločnik uz rub kolnika na dijelovima trase kroz naselje i na lokacijama pet autobusnih ugibališta koji su obuhvaćeni ovim projektom. U cilju povećanja sigurnosti prometa u dijelovima trase kroz naselje postavit će se i javna rasvjeta te će se urediti i brojni postojeći prilazi državnoj cesti”, najavili su iz Hrvatskih cesta.

Za vrijeme izvođenja radova, promet kroz Prugovo je reguliran privremenom prometnom regulacijom.

– Na ovome radimo već nekoliko godina. Uz novoizgrađeno igralište u Prugovu, ova cesta dat će sasvim novu vizuru mjestu i ovom dijelu naše općine i županije – izjavio je Jakov Vetma.

Ova cesta iznimno je važna i zbog drugih projekata koje Općina Klis provodi na području Prugova.

Jedan od najzanimljivijih i najznačajnijih je natječaj za zakup parcela na općinskom zemljištu u Prugovu za gradnju obiteljskih kuća. Općina je formirala građevinske parcele veličine oko 600 metara četvornih. Komunalno su opremljene priključcima za vodu i struju. Njihova procijenjena tržišna vrijednost je 20 eura po metru četvornome, a Općina Klis ponudila ih je u dugoročni najam po početnoj cijeni od 90 kuna mjesečno za cijelu parcelu. Osim ovoga, mlade obitelji koje će svoj dom izgraditi na parcelama u Prugovu bit će oslobođene plaćanja komunalnog doprinosa, što je početna ušteda od 20-ak tisuća kuna. Ovaj projekt je primarno namijenjen stanovnicima Općine Klis, ali i drugi zainteresirani građani će se u budućnosti moći natjecati. Cilj mu je zadržati stanovništvo, ali i privući mlade obitelji da svoj dom zasnuju na području kliške općine.

Razvoj Zagore

Uz izgradnju suvremenog igrališta, rekonstrukcija glavne prometnice kroz Prugovo, izgradnja nogostupa, uređenje autobusnih stajališta zacijelo će pridonijeti atraktivnosti mjesta.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma istaknuo je kako ulaganjima u zagorski dio Općine Klis nastoje doprinijeti podizanju razine kvalitete života, boljoj demografskoj slici i ravnomjernom razvoju svih djelova općine.

Gradit će se i novi vrtić u Klisu, u kojem će biti mjesta za 250 mališana Vetma: Ovo je godina najvećih radova u povijesti Općine Klis Projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna, a 85 posto financirano je iz europskih fondova Završen projekt ‘Klis u centru’ - održano čak 300 aktivnosti Slijedi rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe Solina, Podstrane, Klisa i Dugopolja Još 43 km kanalizacijskog i 30 km vodoopskrbnog cjevovoda