Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Gradit će se i novi vrtić u Klisu, u kojem će biti mjesta za 250 mališana

Vetma: Ovo je godina najvećih radova u povijesti Općine Klis

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Općina Klis u 2022. godini ostvarila je rekordan proračun od 55,5 milijuna kuna, a za ovu godinu ambicije su joj još veće te planira proračun u visini od 10 milijuna eura

U Općini Klis imaju razloga za zadovoljstvo. U 2022. godini realizirali su rekordan proračun. Ukupni prihodi iznosili su 55,5 milijuna kuna, a rashodi su bili 12 milijuna kuna manji, odnosno 43,5 milijuna.

Usporedbe radi, proračun Klisa je prije desetljeća, kada je Jakov Vetma došao na čelo općine, iznosio tek nešto više od 13 milijuna kuna. Ističu da ključ općinskog uspjeha leži ponajprije u dobroj pripremi i realizaciji projekata putem drugih izvora financiranja, u čemu lokalna vlast vidi i budućnost općine.

Oko 190 mil. kn investicija

Dokaz toga je i već sada ugovorenih 17 milijuna kuna iz fondova Europske unije za 2023. godinu, a ukupna je vrijednost investicija koje se realiziraju ili kreću u realizaciju na području Klisa ove godine a da ne idu kroz proračun, oko 190 milijuna kuna.

– Drago nam je da svojim radom podižemo poslovanje te standard i kvalitetu života naših sumještana. Zadovoljan sam što mnoge projekte započete u prijašnjem razdoblju privodimo kraju paralelno s pripremom cijelog niza novih projekata. Za 2023. godinu imamo još veće ambicije te planiramo proračun u vrijednosti od 10 milijuna eura – istaknuo je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Među važnijim projektima u 2023. godini svakako treba izdvojiti pojačanje vodoopskrbnog sustava te izgradnju kanalizacije u Klisu kao i izgradnju vodoopskrbnog sustava Vučevica, što je zajedno najveći infrastrukturni projekt u povijesti općine.

Vučevica bi uskoro trebala dobiti i najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe. Riječ je o Regionalnom nastavnom središtu za naprednu obuku čijim će se otvorenjem podići kvaliteta hrvatskog vatrogastva.

Velike benefite stanovnici općine imat će i od rekonstrukcije državne ceste kroz Prugovo, pri čemu će se na ukupno tri i pol kilometra prometnice proširiti kolnik, izgraditi nogostup, urediti autobusna stajališta i postaviti javna rasvjeta.

Novi vrtić

Što se pak projekata financiranih europskim novcem tiče, jedan od najvažnijih svakako je izgradnja novog vrtića u Klisu, u kojem će biti mjesta za 250 mališana, što je ključno za dugoročno zadovoljenje svih potreba za predškolskom uslugom na području općine.

Jednako važan je i nastavak projekta Zaželi, kojim se održava postignuti standard socijalne skrbi i nastavlja pružati potrebnu uslugu pomoći u kući za ugrožene sumještane kako bi im se omogućio što dulji i kvalitetniji ostanak u vlastitom domu.

Klis će u 2023. dobiti i sustav videonadzora za prometno redarstvo te ilegalne deponije, digitalizirat će se poslovanje, pri čemu će stanovnici imati pregled u svaku potrošenu kunu iz općinskog proračuna, krenut će izgradnja street workout parka na području Klis Kose kao i arheološki radovi na tvrđavi Klis u koju se, iz godine u godinu, ulaže sve više sredstava i zahvaljujući kojoj je Klis postao važno turističko odredište u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prema riječima načelnika Jakova Vetme, tek započeta 2023. godina ujedno bi trebala biti i godina najvećih radova u povijesti Općine Klis.

Projekt vrijedan 1,6 milijuna kuna, a 85 posto financirano je iz europskih fondova Završen projekt ‘Klis u centru’ - održano čak 300 aktivnosti Slijedi rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje i vodoopskrbe Solina, Podstrane, Klisa i Dugopolja Još 43 km kanalizacijskog i 30 km vodoopskrbnog cjevovoda Korak naprijed za gospodarstvo općine Stupnik Stupnik raspisao natječaj za gradnju u gospodarskoj zoni