Izbornik
Naslovnica Općine
kneževi vinogradi

Sve veći broj turista uzrokovao porast broja smještajnih kapaciteta

Kneževi Vinogradi
1/2
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Uzmemo li u obzir 2020. i 2022. godinu, govorimo o povećanju broja noćenja većem od 160 posto, analizira načelnik Vedran Kramarić

Općina Kneževi Vinogradi iz godinu u godinu sve je prepoznatljivija i konkurentnija destinacija kontinentalnog turizma. Potvrda tomu su i mnogobrojna priznanja i nagrade koje osvajaju pojedinačni akteri u turizmu, ali i cjelokupna destinacija, od kojih je "najsvježija" nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, Sunflower award, gdje je općina Kneževi Vinogradi osvojila šampionsku titulu kao najbolja vinska destinacija i to u konkurenciji od 161 kandidata, ali i nominacija naselja Zmajevac za najljepše selo s izvanrednim primjerom seoske turističke destinacije u sklopu UN-ove Svjetske turističke organizacije.

Najviše kreveta u Karancu

– S obzirom na navedeno, ne čude ni podaci o kontinuiranom porastu broja smještajnih kapaciteta na području općine. Od trenutno raspoloživih 600-tinjak kreveta koji su pod obuhvatom Turističke zajednice Baranje, najviše ih je u općini Kneževi Vinogradi, i to njih 328. Od toga, najveći broj kreveta se nalazi na području Etno sela Karanac, a slijede ga naselje Suza, Zmajevac te Kneževi Vinogradi. Slijedom mnogobrojnih aktualnih privatnih investicija, vjerujemo kako će se ova brojka u predstojeće dvije do tri godine uvelike povećati. Rezultat je to velikog povećanja brojki noćenja iz godine u godinu, posebice nakon epidemije korone. Tako je broj noćenja 2021. u odnosu na 2020. godinu bio veći 105 posto, dok je 2022. u odnosu na 2021. godinu veći 21,60 posto. Uzmemo li u obzir 2020. i 2022. godinu, govorimo o povećanju većem od 160 posto – analizira Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi.

Općina Kneževi Vinogradi, dodaje on, nizom infrastrukturnih i marketinških projekata, kao i potporama u turizmu nastoji biti podrška razvoju svim turističkim djelatnicima. Trenutno je u tijeku projekt gradnje Posjetiteljskog centra u Karancu, a s nestrpljenjem se očekuju i rezultati natječaja Ministarstva turizma i sporta na koji je Općina prijavila projekt unapređenja Sportsko-rekreacijskog centra u Kneževim Vinogradima, vrijednosti gotovo 50 milijuna kuna, a koji obuhvaća gradnju samoodrživog tenis i fitness centra, nogometnog igrališta s umjetnom travom te rekreativno-izletničku zonu s terenom za odbojku na pijesku i adrenalinskim parkom.

Niz manifestacija

Kako bi se povećanje broja turista i širenje turističke ponude nastavilo i u 2023. godini, pobrinut će se i turističke manifestacije, kao što su Vinatlon, Proljetni vašar, Zimski vašar i Čvarak fest, Akademija blata, Wine&walk Baranja, BRUT – Baranja rural trail, Kneževi advent, Vinski maraton...