Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Ova će godina za Gunju biti rekordna po broju javnih radova

Tijekom 2022. u Gunji će se asfaltirati tri ulice

Foto: Gunja
– Problem je to što su naša proračunska sredstva nedovoljna da to sami odradimo tako da ovisimo o natječajima. Na žalost, poslije poplave sve ulice nisu sanirane te su ostavljene kakve su bile – kaže načelnik općine Anto Gutić

U okviru svojih planova i mogućnosti Općina Gunja nastavlja s asfaltiranjem ulica na području naselja. Načelnik općine Anto Gutić kaže kako je tijekom niza proteklih godina komunalna infrastruktura bila zapostavljana tako da i dalje postoji više ulica koje nisu asfaltirane. Stoga će Općina Gunja na objavljeni poziv za iskaz interesa za financiranje projekata prema programu održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja  i fondova Europske unije prijaviti projekt “Izgradnja nerazvrstane ceste u ulici Matije Gupca”.

Rekordna godina

Radi se o ulici dugačkoj 318 metara koju najvećim dijelom koriste poljoprivrednici, a za koju bi ukupna vrijednost radova, prema projektantskom troškovniku, iznosila više od 700 tisuća kuna.

Osim toga Općina Gunja u proljeće počinje i s rekonstrukcijom nerazvrstane ceste na Trgu žrtava Domovinskog rata. Ukupna vrijednost radova prema projektantskom troškovniku iznosi više od 215 tisuća kuna. Ovaj projekt bit će u cijelosti financiran vlastitim sredstvima Općine Gunja.

U planu je da ove godine bude asfaltirana i ulica Ivana Gundulića što ovisi o raspisivanju natječaja za općine u Hrvatskoj koje u ukupnom broju stanovnika imaju više od 5 posto pripadnika nacionalnih manjina.

– Prema svim planovima i očekivanjima 2022. mogla bi biti rekordna godina kada je riječ o rješavanju neasfaltiranih ulica. Ako sve prođe kako očekujemo, ove godine asfaltirat ćemo tri ulice što se do sada nikada nije dogodilo u povijesti Gunje – rekao je Gutić.

Međutim, i kad se to napravi, sve ulice u Gunji neće još biti asfaltirane. Naime, ostat će još 5-6 ulica za koje će se tijekom  ove godine napraviti sva potrebna dokumentacija tako da bi se moglo krenuti i s njihovim asfaltiranjem.

– U planu je da do kraja moga drugoga mandata sve ulice u Gunji budu asfaltirane. Problem je to što su naša proračunska sredstva nedovoljna da to sami odradimo tako da ovisimo o natječajima. Na žalost, poslije poplave i kada se krenulo sa sanacijom Gunje, ulice nisu sanirane te su ostavljene kakve su bile – kaže Gutić.

Sanacija nogostupa

U isto vrijeme nastavlja se i sa sanacijom nogostupa koji također poslije poplave nisu obnavljani. Naime, tada su sanirani  samo neki dijelovi nogostupa u pojedinim ulicama, ali je izostala sustavna sanacija. Gutić kaže kako će ove godine biti asfaltiran veliki potez ulice Miroslava Krleže koji je inače dosta frekventan. Nogostupi u nekim ulicama bit će asfaltirani.

– Očekujemo da bude otvoren neki natječaj na koji bismo se prijavili, a ako ne bude, radit ćemo onoliko koliko možemo osigurati iz vlastitog proračuna. Nažalost, bojim se da do 2025. godine nećemo uspjeti sanirati sve nogostupe na području Gunje, ali ćemo svakako nastojati sanirati najfrekventnije dijelove – najavio je Gutić.