Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Općina Gunja nastavlja s projektima kojima je cilj podizanje kvalitete života

U Gunji uskoro pametne klupe s internetom i sustav javnih bicikala

1/2
Foto: Gunja
– To nisu obične pametne klupe, nego će na sebi imati senzore kontrole kvalitete zraka i mjerenje koncentracije CO2. Te će se vrijednosti prikazivati na displeju klupa, kao i temperatura zraka. Moći će se puniti mobitele, a osigurat ćemo i Wi-Fi – najavljuje načelnik Općine Gunja Ante Gutić

S ciljem podizanja kvalitete života mještana u općini Gunja započinju s realizacijom projekata “Sustav javnih bicikala” i “Nabava pametnih klupa sa senzorima zraka”. Prema informacijama iz općine, za projekt “Nabava pametnih klupa sa senzorima zraka” odobreno je sufinanciranje u iznosu od 80 posto vrijednosti, odnosno više od 310 tisuća kuna, dok će preostali dio biti financiran sredstvima iz općinskog proračuna.

– To nisu obične pametne klupe, nego smo u sklopu javnog poziva osmislili klupe koje će na sebi imati senzore kontrole kvalitete zraka i mjerenje koncentracije CO2. Te će se vrijednosti prikazivati na displeju klupa, na kojemu će biti prikazana i temperatura zraka. Isto tako na klupama će biti moguće puniti mobitele, a osigurat će i Wi-Fi, koji će moći koristiti mještani. Mislim da će to dobro doći svima, a posebno našim mladim sumještanima – rekao je načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Za svoj strateški projekt općina Gunja očekuje financijsku potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Uskoro uređenje infrastrukture u poduzetničkoj zoni Velebit

Najavio je i da će biti postavljeno pet pametnih klupa po cijeloj Gunji.

Usporedo će se raditi i na realizaciji sustava javnih bicikala, projekt ukupne vrijednosti gotovo 210 tisuća kuna. Prema najavama planirana je nabava šest bicikala, od kojih tri mehanička i tri električna. Razmišlja se i o izgradnji nadstrešnica gdje bi se mogli puniti bicikli.

– Ovo je dobar projekt za Gunju, posebno kada se zna da od jednog do drugog kraja naselja ima više od  kilometara. Mještani će moći uzeti bicikl, obaviti što treba i opet ga vratiti, i to sve uz simboličnu naknadu. Ostaje još da utvrdimo detalje korištenja sustava javnih bicikala – kazao je Gutić.