Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
DUBRAVA

U sklopu Dana općine održat će se i prvi stočarski sajam

Foto: Općina Dubrava
Planiraju i gradnju Regionalnog centra, a Savez uzgajivača simentalki ZG SIM na skupštini je predstavio i rezultate genotipizacije

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM) održao je redovitu godišnju skupštinu, a uz 67 članova saveza prisustvovali su joj i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata Koren, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvitak Zagrebačke županije Josip Kraljičković, Marija Špehar iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec.

Genotipizacija junica

ZG SIM je proizvođačka organizacija u sektoru goveđeg mesa, okuplja 148 članova koji u stajama drže 3200 krava i 7500 junadi u tovu. Rezultate u trgovini stokom predstavio je Darko Tarandek istaknuvši kako su lani preko udruženja utržena 1334 grla stoke u vrijednosti od gotovo 14 milijuna kuna, a predstavio je rezultate u dijelu rasplodnih grla.

– Uspjeli smo u prošloj godini prodati 192 junice, cijena im je iznosila od 13 do 16,5 tisuća kuna, 18 bikova za prirodni pripust po sličnoj cijeni, 20 krava za rasplod po cijeni od 11 do 14,5 tisuća kuna te ženske teladi za daljnji uzgoj, 24 grla po prosječnoj cijeni od 3500 do 5000 kuna – rekao je Tarandek te dodao kako su prva tri proizvođača koji su proizvode prodavali preko saveza OPG Nikole Benca iz Dropčevca, OPG Željka Zouhara iz Zgališća i OPG Emine Burek iz Dubrave.

– Genotipizacijom se intenzivno bavimo od 2011. godine. U posljednje tri godine testirali smo više od 100 životinja, a dobili smo samo jednog bika. Kriteriji su izuzetno visoki i takvi trebaju biti. Ova je godina prekretnica za naš uzgoj jer na pragu je potpisivanje ulaska Hrvatske u zajednički njemačko-austrijsko-češki sustav – naglasio je Damir Pejaković i dodao da su sada u fokusu junice te kako su lani genotipizirali više od 600 grla, a što je, podsjetimo, s 80 posto sufinancirala Županija.

Proteklu godinu u radu Saveza obilježile su i aktivnosti na realizaciji dugoočekivanog projekta gradnje Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava, naglasio je predsjednik Damir Horvatić.

Bambino kup

U planu rada za 2023. godinu najavljeno je i održavanje 1. stočarskog sajma u Dubravi, regionalnog prodajnog sajma svih vrsta stoke. U sklopu sajma planirana je i organizacija Revije mladih uzgajivača, tzv. Bambino kupa, a sajam bi se trebao održati u lipnju, u sklopu Dana općine Dubrava.

– Novac za naš Regionalni centar osigurali su Zagrebačka županija i Ministarstvo poljoprivrede, a iz Županije stiglo je i pozitivno mišljenje na naše 5. Izmjene i dopune prostornog uređenja općine. Time nam je otvorena mogućnost da se na Općinskom vijeću izglasaju izmjene i krene u realizaciju centra – istaknuo je načelnik Dubrave Tomislav Okroša.

Obilježili kraj godine Škola klizanja dar za školarce od općine Svečano potpisivanje ugovora vrijednih 125 tisuća kuna Mladima novac za adaptaciju ili kupovinu nekretnine Potiču socijalno uključivanje i poboljšanje kvalitete života starijim i nemoćnim osobama Zaposlili devet žena za brigu o 60 korisnika