Izbornik
Naslovnica Općine Dubrava
Potiču socijalno uključivanje i poboljšanje kvalitete života starijim i nemoćnim osobama

Zaposlili devet žena za brigu o 60 korisnika

Foto: D. Brezak
”Zaželi i zaposli se” projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, a nastavit će se sve do 2027.

Projekt “Zaželi i zaposli se!” protekle se godine, u razdoblju od 19. veljače do 18. kolovoza provodio na području općina Rugvica i Dubrava.

”Zaželi iznova”

Projekt je to sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. do 2020.”, u ukupnoj vrijednosti većoj od milijun i pol kuna, odnosno nešto višoj od 216 tisuća eura.

Projekt je provodila Općina Rugvica u suradnji s partnerima, Općinom Dubrava, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Dugo Selo. Na završnoj konferenciji projekta, Danijel Šošić ispred nositelja projekta, Općine Rugvica kazao je kako je kroz projekt bilo zaposleno ukupno devet žena koje su skrbile za više od 60 korisnika na području Rugvice i Dubrave, a zaposlene su žene ujedno bile osposobljene i za posao računalnog operatera. Državna tajnica Marija Pletikosa i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar uručili su 29 ugovora vrijednih više od 26 milijuna kuna korisnicima Poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III”.

Općina Dubrava nastavila je s provođenjem projekta koji će trajati šest mjeseci. Vrijednost treće faze projekta “Zaželi i zaposli se” iznosi nešto manje od 65.000 eura, a provodit će ju Općina Rugvica, zajedno s partnerima Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnom službom Zagreb, Centrom za socijalnu skrb Dugo Selo te Općinom Dubrava. Hrvatski crveni križ, Gradsko društvo crvenog križa Vrbovec i partneri, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Zagreb, Centar za socijalnu skrb Vrbovec, Grad Vrbovec te Općine Dubrava, Gradec, Farkaševac, Rakovec i Preseka provodit će pak projekt “Zaželi iznova”, a čija je vrijednost nešto manja od 200.000 eura.

Podrška starijima

Ovim se projektima potiče i socijalno uključivanje te povećanje razine kvalitete života za brojne starije i nemoćne osobe uz osiguranje osnovnih materijalnih potrepština. Nastavak programa “Zaželi” očekuje se i u novoj financijskoj perspektivi do 2027., čime će se osigurati podrška postojećim mjerama dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije.

Podsjetimo, 11. listopada prošle godine Europska je komisija usvojila program “Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027.” vrijedan 2,27 milijardi eura uz pomoć kojega će se omogućiti nastavak programa “Zaželi”, posebice usmjerenog na pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama u svakodnevnom životu.

Nastavak programa Zaželi Posao za 183 žene, Đakovštini novih 8,9 milijuna kuna ”Sjećanje na Mirjanu” pod pokroviteljstvom Općine Dubrava i Hrvatske lige protiv raka Slavne pjesnikinje prisjetili su se uz njezine pjesme Novi poticaji za demografski razvoj U općini Dubrava pomažu mladim obiteljima s 200.000 kuna