Izbornik
Naslovnica Općine Donji Andrijevci
Donji Andrijevci

Uz sajmove, radionice i koncerte pozdravili ljeto i uplovili u jesen

Festival Bablje ljeto u Donjim Andrijevcima
1/3
Foto: FRANJOSKEGROPHOTOGRAPHY
Festival 'Bablje ljeto' treći je put donio niz različitih kvalitetnih sadržaja za sve generacije utemeljenih na tradicijskoj baštini, ali u suvremenoj interpretaciji

Treći andrijevački festival 'Bablje ljeto' i ove je godine donio niz različitih kvalitetnih sadržaja za sve generacije utemeljenih na tradicijskoj baštini, ali u suvremenoj interpretaciji.

Sve je započelo dječjim kinom, u kojem su kao gledalište poslužili mali bazeni koji nisu bili napunjeni vodom, ali su zato djeci bilo vrlo efektni. Uslijedila je izložba slika samoukog i samozatajnog andrijevačkog slikara Petra Aračića te dobro posjećeni pub kviz i plesnjak koje ni kiša nije mogla zaustaviti.

Djeca reciklirala tekstil

Glavni dan manifestacije otvoren je buvljakom, odnosno vašarom rabljenih stvari. Nastao na inicijativu nekolicine Andrijevčana koji ukazuju na problematiku neadekvatnog zbrinjavanja tekstilnog otpada. Buvljak je i ovaj put bio jako dobro posjećen, uz velik broj izlagača i kupaca. Paralelno je održana i radionica modernog tkanja, na kojoj su djeca reciklirala stari tekstil prikupljen na prethodnom buvljaku te na improviziranim vertikalnim tkalačkim stanovima od njega izrađivala otirače i druge uporabne predmete.

Središnji program bila je državna smotra svirača na tamburi samici, kojoj je prethodila radionica samičarske improvizacije. Na radionici je prikazano kako se samica može nekim metodama interpretacije i improvizacije koristiti i danas i biti vrlo popularan instrument.

– Mi samicu od milja zovemo šokački ukulele, a zapravo je riječ o jedinstvenom instrumentu kojim su naši mladi samičari izvodili i tradicijske pjesme i plesove, ali i pjesme poput "Mama Kukumka" ili navijačku "Samo je jedno u mom životu vrijedno". Radionica je bila jako dobro prihvaćena i od publike i od naših sudionika i to nam je odličan poticaj i za nagodinu – kaže Marija Gačić, etnologinja i producentica festivala.

U sklopu programa održan je i sajam "Od glave do pete", gdje su posjetitelji mogli izabrati nešto iz bogate ponude pojedinaca i udruga koje se bave izradom dijelova narodnih nošnji i obući se doslovno od glave do pete.

Slasni žganci sa slaninom

Djeci je bila namijenjena radionica potrage za blagom, a održana je i projekcija videa 'Andrijevački velikani' s pričom o lokalnoj kulturi i povijesti Donjih Andrijevaca. Nije izostao ni odlični gastrofest s izvrsnim domaćim specijalitetima, od lepinja preko lovačkih pljeskavica do žganaca sa slaninom.

– Uvijek pazimo da nam i gastroponuda bude naslonjena na neku andrijevačku tradiciju – ističe Marija Gačić.

Bablje ljeto završilo je koncertima Berde banda i poznate umjetnice podrijetlom iz Đakova Zrinke Posavec za najljepši završetak ljeta i ulazak u jesen.

storyeditor/2024-08-16/PXL_150324_111700867.jpg Vozni park nedavno je obogaćen novim kombijem za prijevoz vatrogasaca Gase požare i spašavaju živote, a obučavaju se u 'svemirskom' domu storyeditor/2024-07-14/projekt_2.jpg Donji Andrijevci - razvoj ruralnog turizma i razvijanje vlastitih obrta Projektom spojili biznis i kulturnu baštinu te dali novi kreativni poticaj mladima storyeditor/2024-07-12/folklorijada_1.jpg Sudjelovalo je 45 mališana, a svi kapaciteti popunjeni su u samo dva dana Kad plešu u trenirci i tenisicama, to za djecu nije folklorna proba nego fora