Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Načelnik Općine Klis

Vetma: Cijela Dalmatinska zagora profitirat će izgradnjom tunela Kozjak!

storyeditor/2024-03-01/PXL_190224_110352594.jpg
19.02.2024.,Vucevica - Ministar Oleg Butkovic prisustvovao uvodjenu u radove izvodjaca pristupne ceste za buduci tunel Kozjak koji bi treabao poboljsati povezanost Kastela i Splita sa A1 kod izlaza Vucevica Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Početak radova na A1 kod čvora Vučevica, spojne ceste do magistrale u Kaštelima

– Spojiti i približiti našu Zagoru Kaštelima i Splitu, osigurati drugi ulaz s autoceste u najveći grad s ove strane Jadrana, dok ga Šibenik i Zadar odavno imaju, ideja je stara nekoliko desetljeća. Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela i Općina Klis davno su uskladili svoje prostorne planove da bi danas ovo bilo moguće. Veliko područje Dalmatinske zagore profitirat će ovim tunelom i zato bravo za sve! – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis, u povodu uvođenja u posao na izgradnji tunela Kozjak i spojnoj cesti od čvorišta Vučevica na A1, koji je na području općine Klis, do čvorišta na D8 u Kaštelima, izvođača radova, tvrtke China Road and Bridge Corporation, koja se već iskazala gradeći Pelješki most. Riječ je o ugovoru vrijednom 74,6 milijuna eura bez PDV-a. Rok za dovršetak radova je tri godine.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban također je istaknuo kako početkom radova na tunelu Kozjak kreće megaprojekt za Splitsko-dalmatinsku županiju i aglomeraciju od Trogira do Omiša.

– Više od 250 tisuća ljudi u aglomeraciji drugog najvećeg grada u Republici Hrvatskoj ima jedan polovični ulaz. Posebno je ovo velik projekt za grad Split. Iznimno je vrijedan projekt koji puno donosi građanima i turistima. Blizu smo Lećevice, kamo ćemo za koju godinu odvoziti komunalni otpad. Ovo će biti najbrža trasa prema Lećevici, ali i prema Zračnoj luci "Sveti Jeronim" i prema novom ulazu u Split – rekao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, koji je posebno istaknuo važnost novog izlaza za Centar za obuku vatrogasaca u Vučevici. 

storyeditor/2024-03-01/PXL_010324_110943976.jpg Jedan od prioriteta Plana razvoja općine Klis je razvoj održive mobilnosti BiciKlis: cilj je da se do svakog naselja biciklom stigne za 15 minuta storyeditor/2024-02-15/20240214_102421.jpg Iz županijskog proračuna osigurano je 50.000 eura za izradu projektne dokumentacije Potpisan sporazum o gradnji azila za životinje na području Klisa Od 576 jedinica lokalne samouprave Klis zauzima 78. mjesto, što nas svrstava u VII. kategoriju po indeksu razvijenosti, kaže načelnik Klisa Jakov Vetma INDEKS RAZVIJENOSTI Općina Klis uz bok najrazvijenijim gradovima i općinama u Hrvatskoj