Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Iz županijskog proračuna osigurano je 50.000 eura za izradu projektne dokumentacije

Potpisan sporazum o gradnji azila za životinje na području Klisa

storyeditor/2024-02-15/20240214_102421.jpg
1/4
Foto: SDŽ KLJUČNI KORAK za izgradnju azila je napravljen, sporazum je potpisan, a na projektu je posljednja dva mjeseca radio tim ljudi
Nositelj projekta je Splitsko-dalmatinska županija, koja će ga i financirati, a aplicirat će i na sredstva iz europskih fondova. Općina Klis treba promijeniti prostorne planove. Idejno rješenje izradio je Dragan Žuvela

Konačno je napravljen prvi korak prema osnivanju azila za životinje. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i načelnik Općine Klis Jakov Vetma potpisali su sporazum o suradnji između Splitsko-dalmatinske županije i Općine Klis u projektu izgradnje azila za životinje u općini Klis. Načinjen je time jedan od ključnih koraka za izgradnju azila.

Amandman HGS-a

Župan Blaženko Boban i načelnik Klisa Jakov Vetma potpisali su međusobne obveze, nakon čega slijedi rješavanje papirnate dokumentacije, od darovnice do natječaja i na koncu izgradnje. Idejno rješenje budućeg azila za životinje volonterski je izradio dopredsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela.

Župan Boban istaknuo je da je cijeli tim radio na ovom projektu posljednja dva mjeseca.

– Na prošlom proračunu bio je amandman HGS-a koji se odnosio na ovaj projekt i prihvatio sam ga ne razmišljajući ni trenutka. Ugradili smo u proračun 50 tisuća eura za izgradnju projektne dokumentacije. S obzirom na aktivnost koordinacijskog tima, ne sumnjam da ćemo dokumentaciju imati do kraja godine, a paralelno s tim Općina Klis će krenuti s izmjenom prostornog plana. Hvala načelniku Općine Klis Jakovu Vetmi jer se ovaj projekt tiče gotovo svakog građanina. Već prije tri godine ova je ideja bila pokrenuta, nakon toga se stalo, a sada smo je mi ponovno pokrenuli. Razmotrit ćemo i mogućnost financiranja ovog projekta iz sredstava Europske unije – rekao je župan Boban i poručio kako očekuje da će se svi uskoro vidjeti na terenu.

Naglasio je kako će nositelj projekta biti Splitsko-dalmatinska županija, koja će ga financirati u cijelosti, a pokušat će i doći do sredstava iz europskih fondova. Općina Klis sa svoje strane treba izmijeniti prostorne planove.

Načelnik Jakov Vetma istaknuo je kako mu je drago što se krenulo u realizaciju ovog projekta.

– Čim nam je Splitsko-dalmatinska županija partner, znam da će se ozbiljno pristupiti i da će rezultat biti na dobrobit stanovništva. Drago mi je da nakon tri godine ulazimo u ozbiljniju fazu i drago mi je da će se to dogoditi. Hvala županu koji je prihvatio inicijativu, ali i preuzeo na sebe obvezu sudjelovanja u ovom projektu. Područje općine Klis je jako veliko s malo stanovnika. To nam je desetljećima bio komparativni nedostatak. Međutim, ovakvim projektima mi taj nedostatak pretvaramo u komparativnu prednost – rekao je Jakov Vetma. Napomenuo je kako projekt neće donijeti veliku financijsku korist, ali, istaknuo je, svi su svjesni da u aglomeraciji u kojoj je Split najveći grad imaju svoju ulogu te svatko mora dati svoj obol.

– Šteta izgubljenog vremena od 2021. do danas – poručio je Vetma. Naime, Grad Split trebao je pokrenuti realizaciju projekta otvaranja azila, ali aktualna administracija Ivice Puljka to nije napravila. Na inicijativu Ante Zoričića iz stranke Popravi grad i Igora Stanišića (HGS) zatraženo je da se uključi Županija, što je i učinila rebalansom proračuna.

Šuta na čelu koordinacije

Osnovano je koordinacijsko tijelo za izgradnju azila. Na čelu mu je Tomislav Šuta (HDZ), a koordinator je Igor Stanišić.

– Želim zahvaliti županu i načelniku Općine Klis koji su omogućili da ovaj projekt ide u realizaciju nakon problema koje smo imali s Gradom Splitom. Nadam se da su problemi iza nas i da ćemo uspješno nadoknaditi vrijeme koje je izgubljeno. Hvala na ukazanom povjerenju, ogroman posao je ispred nas, a potpisivanje sporazuma jamči da će se projekt realizirati. Vlasnik zemljišta je Republika Hrvatska, a bitno je da odradimo dokumentaciju i kroz određeno razdoblje omogućimo raspisivanje natječaja za radove te krenemo u izgradnju – rekao je Šuta, koji je najavio okrugli stol na koji će pozvati sve zainteresirane udruge za kreiranje azila.

Član povjerenstva Igor Stanišić (HGS) zahvalio je županu na prihvaćanju ideje.

– Hvala i gospodinu Vetmi na ažurnosti i na tome što je ozbiljno pristupio poslu. Hvala i gospodinu Zoričiću te arhitektu Žuveli. Ovo je težak i zahtjevan projekt te se nadam i vjerujem da ćemo ga uspješno privesti kraju – zaključio je Igor Stanišić, koji se ironično zahvalio i splitskom gradonačelniku Ivici Puljku.

U prigodnom programu sudjelovale su Našičke mažoretkinje "Dora", animatori kostimirani u omiljene likove iz filmova i crtića kao i Vukojevački starcevi U organizaciji Društva "Naša djeca" Maskirana povorka Dječjeg vrtića "Zvončić" prošetala je središtem grada storyeditor/2024-02-16/zag_b_fo.jpg Više od 450 natjecatelja na taekwondo turniru u Rugvici Naše je geslo – dijete više u dvorani jest dijete manje na ulici storyeditor/2024-02-16/MZC.jpg Nastavak ulaganja u zdravstvo u Međimurju Zavodu predana dva nova vozila za sanitetski prijevoz