Izbornik
Naslovnica Općine Klis
INDEKS RAZVIJENOSTI

Općina Klis uz bok najrazvijenijim gradovima i općinama u Hrvatskoj

Od 576 jedinica lokalne samouprave Klis zauzima 78. mjesto, što nas svrstava u VII. kategoriju po indeksu razvijenosti, kaže načelnik Klisa Jakov Vetma
Foto: Općina Klis
Klis je na 78. mjestu po razvijenosti u RH prema rangiranju Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova

Najnovije rangiranje po indeksu razvijenosti gradova i općina koje je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova Klis je postavilo na 78. mjesto po razvijenosti. Novom odlukom Vlade RH o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti Općina Klis napredovala je u VII. skupinu JLS-a koji se prema vrijednosti indeksa nalaze u drugoj četvrtini iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave što potvrđuje da se Općina Klis iz godine u godinu razvija i postaje ugodnije i prosperitetnije mjesto za život.

Prilikom svrstavanja gradova u određene skupine gledaju se ključni pokazatelji kao što su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi jedinica lokalne samouprave po stanovniku, opće kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti te indeks starenja.

Od posljednjeg mjerenja iz 2018. godine, kada je Klis bio na 152. mjestu po razvijenosti, općina je napredovala za čak 74 mjesta.

– Od 576 jedinica lokalne samouprave Klis zauzima 78. mjesto, što nas svrstava u VII. kategoriju po indeksu razvijenosti. To je velik skok za općinu poput naše, koja obuhvaća veliko područje Dalmatinske zagore. Hvala svima koji su nam na tom putu pomogli, našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, a posebno Vladi Republike Hrvatske putem koje, kroz niz natječaja, dobijemo i ostvarujemo planirano. Naravno, ovi rezultati su ujedno i poticaj nama da ispravnim odlukama nastavimo razvijati svoj kraj na korist svih koji ovdje žive. Cilj nam je najviša, VIII. skupina – istaknuo je načelnik Općine Klis, Jakov Vetma. 

Sve mlade obitelji koje su kroz ovaj projekt došle do zemljišta za gradnju obiteljske kuće oslobođene su i plaćanja komunalnog doprinosa, što je također jedna od ušteda Bez velikog kreditnog opterećenja Odlična demografska mjera: još dvije mlade obitelji započinju život u Klisu Četvrta faza projekta Zaželi započela je sredinom ovog mjeseca potpisivanjem ugovora za projekt "Za sretniju starost u svome domu" Klis Nastavak projekta Zaželi: U Klisu će 10 žena skrbiti o 60 korisnika Najznačajnije investicije u idućoj godini na području Općine Klis vezane su za izgradnju novog vrtića čija je vrijednost dva milijuna eura financijska stabilnost Općina Klis u hrvatskom vrhu po visini proračunskog suficita u 2022. godini