Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Klis

Nastavak projekta Zaželi: U Klisu će 10 žena skrbiti o 60 korisnika

Četvrta faza projekta Zaželi započela je sredinom ovog mjeseca potpisivanjem ugovora za projekt "Za sretniju starost u svome domu"
1/2
Foto: Općina Klis
Potpisivanjem ugovora započela je četvrta faza projekta Zaželi. Općina Klis u partnerstvu s općinama Dugopolje, Dicmo i Prgomet ukupno će zaposliti 25 žena

Klis je jedna od najuspješnijih općina kada je u pitanju osiguravanje novca za jedan od mnogima najvažnijih EU programa u zemlji "Zaželi – prevencija institucionalizacije", programa zapošljavanja žena koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda. Četvrta faza Zaželi započela je sredinom ovog mjeseca potpisivanjem ugovora za projekt "Za sretniju starost u svome domu".

Skrb za 201 osobu

Nositelj projekta, kao i svaki put do sada, je Općina Klis, a provodit će se u partnerstvu s okolnim općinama Dugopolje, Dicmo i Prgomet. Partnerske općine zauzimaju velik teritorij zagorskog dijela Splitsko-dalmatinske županije i sa svojih ukupno 25 naselja većinski leže u ruralnom području. Stanovništvo je pretežno starije (izuzev u Klisu i Dugopolju) te je nastavak pružanja pomoći u kući za najugroženije članove društva i više nego potreban.

Ukupno će se u četiri partnerske općine zaposliti 35 teže zapošljivih žena koje će skrbiti o 210 najosjetljivijih i najpotrebitijih korisnika. Kroz 28 mjeseci one će korisnicima pružati usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu, a svaki korisnik će jednom mjesečno dobiti i paket osnovnih higijenskih potrepština. U Općini Klis zaposlit će se 10 žena koje će skrbiti o 60 korisnika. Njih 10 bit će zaposleno na području općine Dicmo, u Dugopolju će posao u okviru projekta dobiti devet žena, a u Prgometu još njih šest. Svaka od žena skrbit će o šest korisnika.

Do sada je u ranijim fazama projekta u Klisu bila zaposlena i Danijela Marović.

Dostupnije usluge

– Deset godina bila sam nezaposlena, radila sam prije toga kao kuharica u tvrtki koja se raspala, godinama nisam dobila šansu za posao do ovog projekta. Možemo biti zahvalne i sretne što smo dobile šansu za rad, a nemoguće je u nekoliko riječi opisati sreću korisnika kada nas ugledaju u svom domu. Oni nas čista srca dočekaju, a to je danas jako teško doživjeti na poslu – istaknula je Danijela Marović.

U projektu je dosad sudjelovalo više od sto žena, a uslugu je koristilo više od 300 krajnjih korisnika. Još u prijašnjim fazama programa postale su jasne koristi koje korisnici imaju: kvalitetniji boravak u vlastitom domu, dostupnije usluge, poboljšane socijalne vještine.

– Projekt Zaželi iznimno je važan jer spaja dvije kategorije; dugotrajno nezaposlene osobe i starije i nemoćne ljude i rješava njihove egzistencijalne probleme. Hvala Vladi RH i ministru Piletiću na upornosti da ovakav projekt ide dalje, na radost svih nas – istaknuo je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis. Vrijednost projekta je 1,47 milijuna €, a trajat će tri godine.

Najznačajnije investicije u idućoj godini na području Općine Klis vezane su za izgradnju novog vrtića čija je vrijednost dva milijuna eura financijska stabilnost Općina Klis u hrvatskom vrhu po visini proračunskog suficita u 2022. godini Najznačajnije investicije u idućoj godini na području Općine Klis vezane su za izgradnju novog vrtića čija je vrijednost dva milijuna eura Klis Kliški proračun veći od 14 milijuna eura – predviđen novi vrtić Izgradnja vodoopskrbnog sustava i kanalizacije omogućit će nam unapređenje kvalitete života naših sugrađana, kaže načelnik Općine Klis Jakov Vetma klis Ulaganja u vodovod i odvodnju najveća su u povijesti Općine Klis