Izbornik
Naslovnica Općine Klis
financijska stabilnost

Općina Klis u hrvatskom vrhu po visini proračunskog suficita u 2022. godini

Najznačajnije investicije u idućoj godini na području Općine Klis vezane su za izgradnju novog vrtića čija je vrijednost dva milijuna eura
1/2
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell
Razlika između prihoda i rashoda u 2022. za Općinu Klis nešto je veća od 13 milijuna kuna, čime je zauzela 6. mjesto

Posljednjih godina sve je veći udio općina s višim prihodima po stanovniku. Sukladno podacima Ministarstva financija Općina Klis zauzela je visoko šesto mjesto od 428 općina u Hrvatskoj po visini suficita u 2022. godini. Ispred Klisa po visini suficita na tablici se nalaze tek općine Medulin, Podstrana, Fažana, Vir i Brtonigla. Razlika između prihoda i rashoda u 2022. godini za Općinu Klis nešto je veća od 13 milijuna kuna.

– Iznos suficita iz 2022. jednak je iznosu cijelog proračuna kada sam postao načelnik. Politička i financijska stabilnost preduvjet je kvalitetnih projekata na korist svih koji žive u našoj općini. Nastojat ćemo i dalje razumno upravljati resursima – rekao je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Foto: Klis

 

Ista analiza pokazala je da su prosječni ukupni prihodi 2022. godine u odnosu na godinu prije porasli u općinama za 11,7 %, a po stanovniku za 10,8 %. Što se ukupnih prihoda, tiče najbolje stoji Općina Medulin s iznosom od preko 100 milijuna kuna, dok se Klis i tu nalazi u prvih deset općina u Hrvatskoj. S ukupno 56,9 milijuna kuna Općina Klis na osmom je mjestu po ukupnim prihodima.

Ključ općinskog uspjeha leži ponajprije u dobroj pripremi i realizaciji projekata putem drugih izvora financiranja što lokalna vlast primjenjuje već godinama, a u čemu vidi i budućnost općine. Uz sve to najveće povećanje prihoda ostvareno je kod prihoda od prodaje nekretnina zbog značajnog porasta prodaje zemljišta u odnosu na prethodne godine, a veće prihode, između ostalog, Općina Klis duguje i sve većem broju posjetitelja i porastu prihoda od prodaje ulaznica na kliškoj tvrđavi.

Najznačajnije investicije u idućoj godini na području Općine Klis vezane su za izgradnju novog vrtića čija je vrijednost dva milijuna eura Klis Kliški proračun veći od 14 milijuna eura – predviđen novi vrtić Izgradnja vodoopskrbnog sustava i kanalizacije omogućit će nam unapređenje kvalitete života naših sugrađana, kaže načelnik Općine Klis Jakov Vetma klis Ulaganja u vodovod i odvodnju najveća su u povijesti Općine Klis Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici, na području Općine Klis, oduševilo je i Ursulu von der Leyen klis Vatrogasni centar u Vučevici i tunel Kozjak oživit će ovaj dio Zagore