Izbornik
Naslovnica Općine
ZA ODLIKAŠE STIPENDIJA JE 20.000 KUNA

Virskim studentima 15.000 kuna godišnje

Foto: Vir
– Ovo je za mene veliki financijski plus i velika motivacija za studiranje. Neke moje kolege s fakulteta iz drugih mjesta dobivaju od 300 do 600 kuna, tako da je stipendija za virske studente zaista u velikom iznosu – kaže 23-godišnja virska studentica

Studentica treće godine predškolskog odgoja i obrazovanja na Sveučilištu u Zadru, Viranka Doris Vučković, ove je akademske godine stekla pravo za dobivanje studentske stipendije koju u iznosu od 1500 kuna mjesečno ili 15.000 kuna godišnje isplaćuje Općina Vir, odnosno 20.000 tisuća kuna ako se postiže odličan uspjeh. Prijavila se i potpisivanjem ugovora znatno je podebljala, kako kaže, inače skroman studentski džeparac, izvijestili su iz virske lokalne uprave.

Općina Stupnik brine se o kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama Sufinanciraju sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka, nude besplatno čipiranje, a djecu će učiti odgovornom ponašanju

– Ovo je za mene veliki financijski plus i velika motivacija za studiranje. Neke moje kolege s fakulteta iz drugih mjesta dobivaju od 300 do 600 kuna, tako da je stipendija za virske studente zaista u velikom iznosu – kaže 23-godišnja virska studentica.

Ono što joj trenutačno nedostaje uobičajeni je studentski život, jer nastavu prati putem računala. Planovi se ipak nisu promijenili.

– Voljela bih praksu odraditi u virskom vrtiću, ali i nakon završetka studija raditi na Viru. Od virskih odgajateljica čula sam samo lijepe stvari o uvjetima rada u Dječjem vrtiću Smješko – još ističe ova odlična virska studentica.

Doris je bila jedna od devetnaestero studenata s otoka Vira koji su u vijećnici Općine Vir potpisali ugovore o stipendiranju, no u ponešto drukčijim okolnostima od uobičajenih. Studenti su u općinsku vijećnicu ulazili jedan po jedan s maskama na licu, a izlazili s ugovorima i poklon-paketima koje im je dijelio direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić.

ENERGETSKA OBNOVA Učenici OŠ Vladimira Nazora drugo polugodište započeli u obnovljenim i toplijim prostorijama

Virskim studentima puno uspjeha u daljnjem školovanju i radu poželjeli su i zamjenik načelnika Općine Vir Antonio Vučetić, predsjednik Općinskog vijeća Rajko Radović, pročelnica Upravnog odjela Ureda načelnika Katarina Radović, pročelnica za Upravnog odjela za računovodstvo i proračun Ljiljana Vučetić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo Paola Žepina, direktorica destinacijske kompanije Vir turizam Kristina Perić, direktor Vir održavanja Marino Radović, direktor poduzeća Vodovod Vir Hrvoje Bašić te drugi djelatnici Općine Vir.

– Uz rad našeg dječjeg vrtića, potpore za novorođenčad i nabavku školske opreme, ovo nam je najdraži transfer proračunskih sredstava prema našem stanovništvu. Stjecanje kvalitetnog obrazovanja i stručnosti ključan je proces za svakog mladog čovjeka, a posebno za budućnost našeg otoka – poručio je studentima zamjenik načelnika Vučetić.

Za dobivanje stipendijskoga ugovora prijavilo se 37 studenata, pa će svi oni koji nisu mogli biti na svečanosti potpisivanja ugovora tu obavezu odraditi naknadno. Samo prije pet godina u virskoj općinskoj vijećnici bilo je sedmero studenata i 15 prijavljenih na natječaju za stipendiranje, pa je jasno kako se u tih pet godina broj studenata na otoku gotovo utrostručio, izvijestili su iz virske lokalne uprave.