Izbornik
Naslovnica Općine
Općina Stupnik brine se o kućnim ljubimcima i napuštenim životinjama

Sufinanciraju sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka, nude besplatno čipiranje, a djecu će učiti odgovornom ponašanju

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Primjećuje se pozitivan trend rastućeg broja sterilizacija u 2020. godini, koji do sada broji ukupno 60 životinja – kažu u Općini

Zbog neodgovornih građana koji unatoč brojnim zdravstvenim prednostima ne kastriraju svoje pse i mačke, često dolazi do neželjenih potomaka koje vlasnici zatim napuštaju. Najbolje trajno rješenje za ovaj problem jest trajna sterilizacija jer se tako efektivno suzbija njegov uzrok – nekontrolirano razmnožavanje.

Intervju s Marinom Piletićem U 2021. smanjili smo prirez, a dobit ćemo i prvi znanstveni park

Za čipiranje 6400 kuna

Općina Stupnik stoga sufinancira sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka u svom području, i to u iznosima od po sto kuna za mačka i po 200 kuna za mačku te po 300 kuna za mužjaka i po 400 kuna za ženku psa, dok ostatak iznosa snosi vlasnik životinje.

– U 2019. i 2020. godini sufinanciran je tako ukupni iznos od 20.800 kuna za sterilizaciju i kastraciju 79 životinja. A s obzirom na to da je odluka o sufinanciranju troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka na području općine Stupnik donesena u veljači 2019. godine, u odnosu na istu godinu, kada je sterilizirano 19 životinja, primjećuje se pozitivan trend rastućeg broja sterilizacija u 2020. godini, koji do sada broji ukupno 60 životinja – kažu u Općini i dodaju da također podmiruju i troškove sterilizacije i kastracije napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka koji nisu označeni mikročipom ili im se ne može utvrditi vlasnik.

– Cilj kontrole mikročipiranja pasa je da svaki pas na području jedinice lokalne samouprave bude mikročipiran te da se tako lakše dolazi do vlasnika izgubljenog ili napuštenog psa. Pas koji nije mikročipiran izravna je briga i trošak lokalne zajednice – poručuju iz Općine, koja je organizirala i provela kontrolu čipiranja pasa, a također podmiruje troškove čipiranja u cjelokupnom iznosu, pod uvjetom da vlasnik ima prebivalište u Stupniku.

U sklopu programa poticanja malog gospodarstva Grad Požega lani isplatio više od 800 tisuća kuna subvencija

U protekle dvije godine sufinanciran je iznos od 6400 kuna za čipiranje 64 psa. Subvencioniranjem se želi potaknuti stanovništvo da sterilizira/ kastrira i mikročipira svoje kućne ljubimce, stoga će Općina Stupnik u nastojanju smanjenja neželjenih, napuštenih pasa i mačaka na svojem području i ubuduće planirati aktivnosti te osiguravati financijska sredstva u proračunu za spomenutu namjenu.

Mačke imaju 3 okota godišnje

Pored spomenutih mjera dva puta godišnje obavlja se i redovita distribucija letaka po svim kućanstvima o dužnostima vlasnika pasa i mačaka, važnosti sterilizacije i kastracije, zakonskim obvezama mikročipiranja te ostale obavijesti koje se odnose na adekvatnu brigu o kućnim ljubimcima, sve u suradnji s udrugom Prijatelji životinja, koja izrađuje i ustupa promotivne letke. Iste obavijesti redovito se objavljuju i na službenoj internetskoj stranici. U sljedećoj godini planira se provođenje edukacije djece u školi i vrtiću o brizi i odgovornom ponašanju prema kućnim ljubimcima.

– Psi mogu imati dva okota godišnje s prosječno šest štenaca, dok mačke mogu imati tri okota godišnje s prosječno tri do četiri mačića. Sve te životinje potrebno je adekvatno udomiti, stoga je bitno prenijeti poruku mladima te ih konstantno educirati kako bi u budućnosti bili odgovorni pojedinci – kažu u Općini.