Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Započinje gradnja Dječjeg vrtića u Gunji

Za projekt vrijedan 5,5 milijuna kuna izabiru se izvođači radova

Foto: Općina Gunja
Ovaj projekt ima posebnu težinu jer ima i demografsku ulogu s obzirom na to da će olakšati život mladih obitelji i njihove djece

Kako je i najavljeno, Općina Gunja započinje s projektom gradnje Dječjeg vrtića u naselju, čime će biti riješen jedan od gorućih problema ove općine. Gunja, iako naselje s nekoliko tisuća stanovnika, nikada do sada nije imali Dječji vrtić pa su se roditelji djece snalazili kako su znali. Dio djece išao je u vrtiće u okolnim naseljima, a dio roditelja se služio i baka-servisom.

Pulski vrtićanci brojne aktivnostitijekom ljeta provode na moru Mališani gradskih vrtića uživaju u kupanju i igri u kampovima

Javile se četiri tvrtke

Prema riječima načelnika Općine Ante Gutića, na raspisani Javni poziv za prvu fazu izgradnje vrtića javile su se četiri tvrtke koje će biti bodovane, a jedna od njih će, nakon što protekne rok za žalbe, ubrzo započeti s radovima.

– Prva faza projekta predstavlja uklanjanje starih kuća na zemljištu, zemljane radove kao i izlijevanje prve ploče. Druga faza projekta predstavlja sve ostale radove do otvaranja vrtića – rekao je Gutić.

Dodaje kako cjelokupan projekt izgradnje Dječjeg vrtića iznosi oko 5,5 milijuna kuna, od čega na prvu fazu ide oko 750.000 kuna. Riječ je o iznosu koji je osiguran Pozivom za prijavu ulaganja projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2021. godini Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

POBOLJŠAVANJE ŽIVOTNIH UVJETA U Gunji će u jesen 2022. biti otvoren i prvi dječji vrtić

Najveći projekt

Gutić navodi kako im je plan prijaviti se i na natječaj za tip operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”, gdje bi osigurali preostala sredstva neophodna za gradnju vrtića u Gunji.

– Uz projekte gradnje Društvenoga doma i nogometnog stadiona riječ je o jednome od najvećih projekata u Gunji u proteklih nekoliko godina.

Ovaj projekt ima posebnu težinu jer ima i demografsku ulogu s obzirom na to da ćemo početkom rada vrtića olakšati život mladih obitelji i njihove djece. Trenutačno 19 djece iz Gunje pohađa vrtiće u okolnim naseljima, što mi kao općina sufinanciramo.

Gradska uprava ima ‘slatke’ brige Na jesen rekordan broj mališana u gradskim dječjim vrtićima – čak 1200

Očekujem da svi oni, s izgradnjom našega vrtića, pređu u Gunju kao i da u vrtić krenu i ostala djeca koju su čuvali roditelji ili bake i djede – istakao je Gutić.

Novi dječji vrtić u Gunji bit će kapaciteta 60-ak djece koja će biti podijeljena u nekoliko skupina. Njegovo otvaranje značit će i otvaranje nekoliko radnih mjesta, što je također od velike važnosti za općinu – zaključio je Gutić.