Izbornik
zagreb - za eu fondovi podrubriku
  • Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije logo
  • Europski strukturni i investicijski fondovi logo
  • Operativni program konkurentost i kohezija logo
  • Europska unija zajedno do fondova logo

Organizacija događaja sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naslovnica Regionalni dani EU fondova Ivanec
Prvo od 30 događanja

"Regionalni dani EU fondova" započeli u Gradu Ivancu

Regionalni dani Eu fondova u Ivancu
Brojni sudionici na besplatnim edukacijama saznali sve o mogućnostima korištenja EU sredstava

13. lipnja 2018. - U gradu Ivancu održano je informativno-edukativno događanje „Regionalni dani EU fondova“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Riječ je o prvoj u nizu manifestacija koje će biti održane u 30 gradova diljem zemlje s ciljem informiranja javnosti o mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. Brojni sudionici na besplatnim edukacijama u Ivancu imali su priliku iz prve ruke upoznati se s dosadašnjim postignućima i rezultatima korištenja EU fondova. Kao nositelj politike ravnomjernog regionalnoga razvoja u Republici Hrvatskoj, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je ovaj edukativni projekt kako bi dodatno upoznalo građane Hrvatske s mogućnostima financiranja projekata putem EU fondova i pružilo im smjernice gdje mogu pronaći potrebne informacije i osnovno znanje kako bi se odvažili prijaviti svoje projektne ideje i iskoristili sredstva koja su im na raspolaganju.

„Regionalne dane EU fondova“ u Ivancu su pozdravnim govorima otvorili Milorad Batinić, gradonačelnik grada Ivanca i Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Uslijedila je panel diskusija pod nazivom "Kako poboljšati tržište rada u Republici Hrvatskoj uz pomoć EU fondova", na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, predstavnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Vesna Jakopec, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore Davorko Vidović, savjetnica glavnog direktora za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Milica Jovanović i predsjednik uprave tvrtke Finesa Consors Josip Šumečki. Neke od tema o kojima su raspravljali bile su na koje načine direktno i indirektno novac EU fondova pomaže zapošljavanju, kako zadržati radnike i zaposlenost u radno intenzivnoj industriji gdje su plaće niske, može li se u Hrvatskoj po pitanju zapošljavanja postići politički i širi društveni konsenzus, kakvo je stanje sa zaposlenosti u ivanečkom kraju i kakvo je u usporedbi s državom, kako zaustaviti iseljavanje mladih i kako poboljšati obrazovni sustav te koji su to instrumenti Europske unije koji su nam na raspolaganju po tom pitanju.

Nakon panel diskusije uslijedila su stručna predavanja za potencijalne i postojeće korisnike EU fondova. Na predavanju “Postupci za dodjeljivanje sredstava iz EU fondova”, pregledom poziva za dostavu projektnih prijedloga, Josipa Markušić i Martina Brlić iz agencije HAMAG-BICRO objasnile su uvjete prijave i kriterije odabira kao i financijsku konstrukciju ulaganja te kako sustav dodjele EU sredstava funkcionira. Na stručnom predavanju za napredne korisnike pod nazivom "Mogućnosti financiranja iz EU fondova za poduzetnike", Ines Ličina i Emanuel Sinković iz tvrtke HAMAG-BICRO sudionicima su pružili ključne informacije za uspješan razvoj i provedbu EU projekta te mogućnosti financiranja u okviru otvorenih natječaja za male i srednje poduzetnike.

Po završetku predavanja, održala se i interaktivna radionica "Koraci razvoja i prijave projekta na natječaj” na kojoj je Dragana Raić, stručnjakinja za EU fondove iz Sopra projekta, sudionicima prezentirala kako izraditi projektni prijedlog i uspješno podnijeti projektnu prijavu.

Manifestacija “Regionalni dani EU fondova” namijenjena je svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, polaznici će uz korisne savjete ujedno imati priliku razmjeniti iskustva i povezati se s predavačima i drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata, a s krajnjim ciljem poticanja konkurentnosti, stvaranja novih radnih mjesta i unaprjeđenja kvalitete života građana na svim područjima Republike Hrvatske. Sljedeće besplatne edukacije u sklopu projekta „Regionalni dani EU fondova“ održat će se 21. lipnja 2018. u Biogradu na Moru, gradu koji je zahvaljujući uspješnom povlačenju sredstava iz EU fondova doživio društveni i gospodarski procvat.

Više informacija na: www.danifondova.eu

                                www.strukturnifondovi.hr