Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
REGIONALNI DANI EU FONDOVA U IVANCU

Kako se brzo i uspješno prijaviti na natječaj za EU fondove?

Ivanec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Prije početka izrade prijave na natječaj, ključno je prepoznati i ustvrditi je li tvrtka kao prijavitelj prihvatljiva, zadovoljava li prijavitelj sve administrativne uvjete te ima li projekt realne šanse da uspješno realizira EU sredstva

Nedostatak iskustva i nedovoljno poznavanje pravila prijavljivanja na natječaje za EU fondove rezultira trošenjem vremena projektnog tima, dovodi do rizika neispunjavanja rezultata i ciljeva projekta te ponajviše do rizika neiskorištavanja financijskih sredstava projekta ili pojave nepravilnosti koje rezultiraju financijskim korekcijama.

Pet najčešćih pogrešaka u pisanju projektne prijave su da projekt nije u skladu s ciljevima i prioriteitma natečaja, neprecizno određen kontekst u kojem se provodi projekt, neprecizno definirani ciljana skupina i krajnji korisnici, loša projektna logika i izbjegavanje navođenja rizika prilikom planiranja projekta uz nepostojanje alternativnog plana.

Na Regionalnim danima EU fondova u Ivancu, stručnjakinja za EU fondove Dragana Raić iz Sopra projekta održat će radionicu "Koraci razvoja i prjave projekta na natječaj". Cilj radionice je upoznati sudionike sa samim procesom prijave na konkretne natječaje za poduzetnike.Tijekom radionice, ova priznata stručnjakinja koja je, tijekom svoje devetogodišnje karijere, hrvatskim poduzetnicima osigurala više od 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte vrijedne više od 800 milijuna kuna, polaznike će naučiti kako izraditi projektni prijedlog i ispuniti prijavne obrasce, kako pripremiti potpornu dokumentaciju te ih upoznati s procedurom slanja projektne prijave i uvjetima provedbe projekata koje je potrebno poznavati prije prijave na natječaj.

Prije početka izrade prijave na natječaj, ključno je prepoznati i ustvrditi je li tvrtka kao prijavitelj prihvatljiva, zadovoljava li prijavitelj sve administrativne uvjete te ima li projekt realne šanse da uspješno realizira EU sredstva. U toj fazi, savjetnici specijalizirani za EU potpore za poduzetnike imaju ključnu ulogu. Pokaže li procjena da su svi preduvjeti zadovoljeni može se započeti s fazom izrade prijave.

Na nekim natječajima više od 50% prijava administrativno ili kvalitativno ne zadovolje uvjete tako da su detaljna priprema i upoznavanje sa samim procesom ključni za uspjeh. Također, važno je da su prijavitelji upoznati i s provedbom projekta koja također ima svoja pravila jer je riječ o javnim sredstvima koja moraju biti transparentno utrošena te su podložne strogim kontrolama i revizijama.

Radionica će biti korisna svima koji su se već prijavljivali ili koji tek planiraju prijaviti na neki od aktualnih natječaja ili natječaja u najavi, jer će se upoznati s konkretnim procesom prijave, prijavnim obrascima i administativnim kriterijima te će također moći dobiti besplatno mišljenje ili savjet vezano uz njihove konkretne projekte.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Gradom Ivancem organizira niz informativno-edukativnih događanja pod nazivom "Regionalni dani EU fondova" radi informiranja zainteresirane javnosti o mogućnostima i rezultatima korištenja fondova Europske unije. Prvo događanje održat će se u Ivancu 13. lipnja 2018. u 10 sati, u hotelu "Orion" ( Horvatsko 28 )s naglaskom na teme vezane uz zapošljavanje i poduzetništvo uz potporu EU fondova.