Izbornik
Naslovnica Specijali Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
Jesenski međunarodni sajam

Na stočarskoj izložbi 200-tinjak uzgajivača i 500-tinjak grla stoke

Jesenski međunarodni bjelovarski sajam
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U samim začecima Državna stočarska izložba zvala se Međužupanijska stočarska izložba na kojoj je bilo zastupljeno deset hrvatskih županija, a izloženo je bilo 200-tinjak grla od 80-ak izlagača

Publika na Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji se ove godine održava od 7. rujna do 9. rujna pokazuje najveći interes za Državnom stočarskom izložbom, odnosno izložbom svih pasmina životinja iz svih krajeva diljem Lijepe naše pa i šire.

Prava povijest Državne stočarske izložbe počinje od 1993. godine. U samim začecima zvala se Međužupanijska stočarska izložba na kojoj je bilo zastupljeno deset hrvatskih županija, a izloženo je bilo 200-tinjak grla od 80-ak izlagača.

- Kako se prostor za izlaganje dodatno proširivao i kapaciteti za smještaj životinja su se povećavali pa je tako kroz godine rastao i broj izlagača i grla. S obzirom na to da je brojkom premašila sve izložbe životinja koje su se održavale u različitim krajevima Hrvatske, poprimila je status Državne stočarske izložbe - prisjetili su se početaka organizatori.

Kako kažu, danas je Državna stočarska izložba u Gudovcu najveća nacionalna izložba stoke na kojoj se osim konvencionalnih pasmina predstavljaju i hrvatske izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja.
Pokrovitelj Državne stočarske izložbe je Ministarstvo poljoprivrede, a suorganizator je Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA) koja zajedno s Udrugama uzgajivača i njihovim središnjim savezima odabiru najbolja grla stoke za predstavljanje na izložbi, a koja su dokaz i pokazatelj kvalitete hrvatskog uzgoja i rada uzgajivača. Na ovogodišnjoj Državnoj stočarskoj izložbi očekuje se 200-tinjak uzgajivača i 500-tinjak grla stoke iz gotovo svih županija˝, otkrivaju za kraj organizatori.