Izbornik
Naslovnica Vijesti
Konferencija 'Sigurnost gradova 2018'

Boban: Sigurnost je od iznimne važnosti i za turiste i poduzetnike

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Marina Protić, izaslanica splitskog gradonačelnika Andre Krstulović Opare, istaknula je da će ova konferencija pružiti nova saznanja i ideje o jačanju prevencije od ugroza, to jest na jačanju sigurnosti gradova

Međunarodna konferencija o sigurnosti gradova, koja se održava desetu godinu u nizu, počela je danas u splitskom hotelu Le Meridien Lav i na njoj će se, uz ostalo, raspravljati o organizaciji sigurnosti na razini lokalne zajednice, o utjecaju klimatskih promjena na sigurnost gradova te u ulozi obavještajne agencije u sigurnosti lokalnih zajednica.

IT sektor Splitsko-dalmatinska županija obrazuje programere Mladi će ovdje moći ostati raditi, dobro zarađivati i biti uspješni

Sudionicima dvodnevne konferencije "Sigurnost gradova 2018" pročitan je govor potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića koji zbog, kako je rečeno, neodgodivih obveza nije mogao doputovati na tu konferenciju, a u tom se govoru osvrnuo i na aktualne opasnosti od poplava.

"Suočili smo se s opasnošću od poplave na području Karlovca. Preventivno smo djelovali i još uvijek djelujemo, ali količina dolazeće vode je tako velika, kakva nikada nije bila, pa je upitno hoće li nasip kod Jasenovca izdržati i potrebno je i dalje poduzimati preventivne mjere i pronalaziti optimalne odgovore radi sprječavanja katastrofe", istaknuo je Krstičević. Podsjetivši na nedavne obilne snježne padaline, Krstičević je naveo da se pravodobno reagiralo, da su aktivnosti bile koordinirane i s razine države te su spriječene teže posljedice.

Govoreći o sigurnosti gradova on je istaknuo postojanje "netradicionalnih ugroza."

"Sigurnost gradova je suočena s različitim sigurnosnim rizicima koje generiraju raznovrsne netradicionalne ugroze, zasigurno je povezana s problematikom koja zaslužuje raspravu, koja može doprinijeti većoj sigurnosti", smatra Krstičević.
Pri tomu je naglasio kako se radi o "problematici upravljanja sigurnosnim rizicima", od identifikacije rizika i njihove procjene, do preventivnih mjera sigurnosne zaštite i izbora optimalnih pravodobnih odgovora radi njihovog smanjivanja na prihvatljivu razinu.

"To su problemi s kojima smo se kao društvo i država posljednjih godina, nažalost i praktično, intenzivno i učestalo suočavamo, a stečena iskustva nastojimo sistematizirati i pretočiti ih u 'naučene lekcije' i u praksu", istaknuo je ministar obrane.

planinarenje pustolovni turizam srednje Dalmacije Od ove sezone po prvi put turisti će moći uživati i u ferati

Pri tomu je podsjetio na prošlogodišnje požare spomenuvši posebice požar na splitskom području. "U roku od 24 sata, u gradovima na udaljenosti od stotinjak kilometara suočili smo se i s požarom i s poplavom. Pokazalo se da nam nedostaje sustav koordinacije u upravljanju, komunikacije koja bi omogućila da se na mjestu na kojem se donose odluke i odakle se upravlja dogovorom ima pregled i prikaz stanja u realnom vremenu, jer bez toga nema ni usklađenog djelovanja, teško se ostvaruje sinergija", rekao je Krstičević Istaknuo je da sustav Domovinske sigurnosti mora biti uključiv.

"Sustav Domovinske sigurnosti podrazumijeva energiju i partnerski, suradnički odnos svih sastavnica sustav, zajedništvo i međusobno dopunjavanje u svim aktivnostima procesa upravljanja sigurnosnim rizicima, od istraživanja prijetnji i ugroza, preko procjene sigurnosnih rizika i preventivnih mjera sigurnosne zaštite, do odgovora na nastali štetni događaj i oporavak", istaknuo je Krstičević.

U odgovorima na ugroze važnu ulogu imaju jedinice lokalne i regionalne samouprave, građani, udruge građana, vatrogastvo, Crveni križ, HGSS, hitna medicina, podsjetio je ministar Krstičević i istaknuo da  je resurse države potrebno uključivati tamo gdje jedinice regionalne samouprave ne raspolažu resursima. 

Sudionicima konferencije obratio se i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji je istaknuo da je sigurnost od iznimne važnosti i za turiste i za poduzetnike. Sigurnosnu situaciju na području te županije ocijenio je dobrom, a nužnim smatra poboljšati sigurnost u prometu.

Marina Protić, izaslanica splitskog gradonačelnika Andre Krstulović Opare, istaknula je da će ova konferencija pružiti nova saznanja i ideje o jačanju prevencije od ugroza, to jest na jačanju sigurnosti gradova.

Blaženko Boban Konferencija o radu s nadarenom djecom – po uzoru na Izrael Boban: Učimo od zemlje s najviše nobelovaca po glavi stanovnika