Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija obrazuje programere

Mladi će ovdje moći ostati raditi, dobro zarađivati i biti uspješni

IT sektor
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Kruna cijelog projekta bit će povezivanje informatičkog sektora i turizma u čemu će posredovati i Županija

Početak rada Edukacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije EDIT samo je dio ambicioznog plana župana Blaženka Bobana koji IT sektor planira toliko ojačati da za središnju Dalmaciju postane od strateške gospodarske važnosti.

Sveobuhvatan projekt ICT Županija, čije provođenje je počelo osnivanjem i početkom rada Edukacijskog IT centra Splitsko-dalmatinske županije – EDIT, nastavit će se nizom strukturnih, višegodišnjih mjera koje imaju za cilj potpuno preokrenuti sadašnju sliku tržišta rada koje, tvrde u Splitsko-dalmatinskoj županiji, vapi za informatičarima.

Dodatna edukacija

– Svrha projekta je Splitsko-dalmatinsku županiju pozicionirati kao vodeću županiju u Republici Hrvatskoj u ICT sektoru. I ovaj projekt, kao i drugi koje sam pokrenuo od početka mandata, usmjeren je i na demografsku obnovu županije. Budući da internet omogućuje rad bilo kada, bilo gdje, a na tržištu rada sve je veća potražnja informatičkih stručnjaka, mladi s područja cijele županije moći će ostati živjeti ovdje, raditi, dobro zarađivati i biti uspješni – kazao je župan Blaženko Boban.

kockanje Nacionalno istraživanje Učenici s kockanjem počinju već u osnovnoj školi

Jedan od glavnih problema ICT sektora u Splitsko-dalmatinskoj županiji je nedostatak dobro obučenih IT kadrova, a imaju upite velikih tvrtki koje bi otvorile podružnice u Splitu i traže sto programera, a na raspolaganju ih bude najviše deset. Zato je Županija počela s programom EDIT, odnosno školom programiranja i edukacijom programera.

Pilot-projekt EDIT obuhvaća 17 škola iz osam gradova s područja cijele županije. Uključeni su Imotski, Makarska, Omiš, Sinj, Trogir, Kaštela, Solin i Split, a obuhvaćeno je ukupno 480 djece 7. i 8. razreda osnovne škole, kao i 1. i 2. razred srednje škole. Edukaciju obavljaju nastavnici informatike.

– S obzirom na to da je projekt zamišljen kao praktičan, naglasak je stavljen i na dodatnu edukaciju predavača – 35 nastavnika informatike, koji su dodatno obučeni prema modernom programu kako bi djeci prenijeli najnovija i praktična znanja – kaže Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija.
Naglašava kako su program edukacije sa svojim timovima osmislili prof. dr. sc. Saša Mladenović s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za programe edukacije osnovnih škola i prof. Ante Bartulović iz III. gimnazije za programe edukacije srednjih škola.

Prof. Mladenović tvrdi da je ovaj projekt primjenjiv i na državnoj razini, što se svakako vidi i s uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta u osnovnim školama te da je velika potreba za takvim programima.

Posebno treba istaknuti kako u klasičnom redovitom programu programiranje nije dovoljno zastupljeno.

Nagrade za najbolje

Na kraju edukacije EDIT – Škola programiranja svaki će učenik samostalno izraditi web-aplikaciju na zadane teme i predstaviti je, a predviđene su nagrade za najbolje radove.
Boban je najavio širenje projekta i na druge škole u županiji, kao i obuhvaćanje učenika 3. i 4. razreda srednjih škola, te 4. i 5. razreda osnovnih škola.

Planovima tu nije kraj. Županija će osnovati predinkubacijski centar za studentske start-upove koje će pratiti i pomagati s pomoću inkubatora na Splitu 3, što je sljedeća faza, a kruna je povezivanje IT sektora i turizma u čemu će Županija posredovati.

Milan Kujundžić Na poziv župana Bobana Za Spinrazu Split uplatio 200.000, Omiš 100.000, Vrlika 30.000 kuna, očekuje se Imotski