Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Stipendije srednjoškolcima

Budući riječki brodari iz Siska odlaze na praksu u Rijeku i Vukovar

U Lučkoj kapetaniji potpisani su ugovori o stipendiranju sa sedmero učenika koji se školuju za zanimanje nautičar unutarnje plovidbe
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Sedam učenika ove jeseni upisalo je smjer nautičara unutarnje plovidbe u Strukovnoj školi Sisak, jedinoj u Hrvatskoj s tim smjerom. Njima su u četvrtak u Sisku uručene stipendije od po 800 kuna mjesečno

Petrinjka Lucia Brandić jedina je djevojka koja se ove godine, nakon završene osnovne škole, odlučila na zanimanje nautičara unutarnje plovidbe.

- Upisala sam jer me zanima i jer imam obitelj u Splitu pa bih išla dalje na fakultet i nastavila tamo raditi - rekla nam je Lucia koja je i dodala kako joj je dosadašnji tijek nastave za riječnog brodara "super".

A Lucia je jedna od ukupno sedam učenika, koji su ove jeseni upisali ovaj smjer u Strukovnoj školi Sisak, jedinoj u Hrvatskoj sa smjerom nautičara unutarnje plovidbe. Njima su u četvrtak u Sisku uručene stipendije od po 800 kuna mjesečno, koje daje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

- Od 2009., kad se pokrenulo ovo zanimanje, Ministarstvo je stipendiralo 60-ak učenika za što je izdvojeno oko 1,8 milijuna kuna. Raduje nas da su neki od tih srednjoškolaca danas studenti na Pomorskom fakultetu u Rijeci gdje ih također pratimo stipendijama - istakla je pomoćnica ministra Jadranka Fržop.

Nemaju problema sa zapošljavanjem

Uz Luciu su se ove godine za riječnog brodara počeli školovati i Niko Kukurić, Tin Rokić, Sebastian Barukčić, Franko Vujnović, Karlo Rogan i Matej Vuković.

- Bilo mi je važno to što je četverogodišnja škola pa mogu nastaviti dalje školovanje, a i stipendija od 800 kuna je ok. Znam da se radi o brodskom poslu, izostajanju od kuće i sve, ali mislim da se isplati. Objasnili su nam profesori sve - kaže nam Matej Vuković.

Ono što zabrinjava jest da riječno brodarstvo u Hrvatskoj godinama stagnira tako da i praksu na riječnim brodovima u Sisku učenici više ne mogu imati u opsegu kao nekoć. No zato praksu obavljaju na Plitvičkim Jezerima, Rijeci, riječnoj luci u Vukovaru  i drugdje. Jedan dio učenika odlazi na fakultete te kasnije nemaju problema sa zapošljavanjem, no pojavio se problem sa zapošljavanjem nautičara koji ostaju samo na srednjoj školi. Naime, brodarske tvrtke ne žele primati nautičare bez iskustva i potrebnih licenci stoga su odnedavno završene nautičare počele, na stručno osposobljavanje, primati na javne brodove državne tvrtke i agencije kako bi stekli potrebne uvjete za tržište rada.