Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Zlatna repa

Dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima šećerne repe

Dodjela priznanja Zlatna repa
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Prošla godina bila je izuzetno dobra za proizvođače šećerne repe tako da su zabilježene rekordne proizvodnje

Na prigodnoj svečanosti u Županji danas su uručena priznanja Zlatna repa dugogodišnjim poslovnim partnerima i proizvođačima repe koji su u 2016. godini ostvarili najbolje prinose i najbolju digestiju. Priznanja su uručili predsjednici Nadzornog odbora i Uprave Sladorane Marinko i Željko Zadro.

U kategoriji preko 500 hektara priznanja za najboljeg proizvođača šećerne repe u 2016. godini dobili su PIK Vinkovci i Belje. U kategoriji od 200 do 500 hektara Zlatna repa dodijeljena je Vupiku i Fermopromet d.o.o. dok je u kategoriji od 100 do 200 hektara tvrtki Arator d.o.o. U kategoriji proizvođača sa zemljištem od 50 do 100 hektara nagrađena je tvrtka Meretine d.o.o., a sa zemljištem od 20 do 50 ha zadruge Ćelije i Agrovladislavci. U kategoriji do 10 do 20 hektara dobitnica je Slavica Crnković i Gradimir Simić. U kategoriji do 10 ha najuspješniji proizvođač je bio Pero Palijan. Zlatna repa dodijeljena je OPG-u Marije Vranar u kategoriji proizvođača šećerne repe s najvećom digestijom u 2016. godini.

- Prošla godina bila je izuzetno dobra za proizvođače šećerne repe tako da su zabilježene rekordne proizvodnje. Nikad nismo imali manje hektara i u isto vrijeme nikad bolji urod - rekao je Željko Zadro.
Dodao je i kako su dobitnici iz prošle godine imali urode od 14 i 15 tona šećerne repe po hektaru što je, kako je istakao, respektabilan rezultat i za njemačke i francuske proizvođače šećerne repe.

- Ove godine očekujemo za trećinu veće površine pod šećernom repom nego prošle godine kada su Viro i Sladorana sveukupno zasijali 13.000 hektara. Cijena šećerne repe u Hrvatskoj od 35 eura po toni najviša u cijeloj EU. Tko god iole nešto zna o šećernoj repi sada na njoj može odlično zaraditi, zaključio je Zadro.