Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Od 2021. godine

Dronovi će kontrolirati kako se koriste poticaji za poljoprivredu

Dronovi će snimati poljoprivredne površine
1/4
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL/Ilustracija
Ono što je bitno za poljoprivrednike jest da će imati isto ili više novca nego što imaju 2018. i tako će biti i u idućim godinama. Nadam se da će i iznos sufinanciranja ostati na istoj razini 85 posto europskih i 15 posto nacionalnih sredstava - rekao je Tolušić

Hrvatska će u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom razdoblju zahvaljujući novim tehnologijama moći učinkovitije kontrolirati zlouporabe kod isplate poljoprivrednih poticaja, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Poticaji u poljoprivredi Hrvatska zajednica županija Poljoprivrednicima 382 milijuna kuna

Ministar Tolušić kaže da inspektori jako teško mogu sve provjeriti i utvrditi s obzirom na velike površine, ali da će se to promijeniti nabavom dronova, bespilotnih letjelica. 

- Nadam se da ćemo uskoro moći koristiti sve moderne tehnologije. Korištenjem dronova u sljedećem financijskom razdoblju kontrola će biti 100-postotna - rekao je ministar odgovarajući na pitanje novinara da komentira pojave kada netko povlači europske poticaje za poljoprivredu, a uopće se ne bavi time.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar Tolušić je rekao da se hrvatski poljoprivrednici ne trebaju pribojavati sljedećeg Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021.-2027. jer je Komisija predložila da se u tom razdoblju ukupna sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj smanje za 15,3 posto.

- Ono što je bitno za poljoprivrednike jest da se, unatoč nekim bombastičnim najavama, ne trebaju brinuti. Imat će isto ili više novca nego što imaju 2018. i tako će biti i u idućim godinama. Nadam se da će i iznos sufinanciranja ostati na istoj razini 85 posto europskih i 15 posto nacionalnih sredstava - rekao je Tolušić.

Foto: Davor Javorović/PIXSELL/Ilustracija

Tolušić je rekao da je povjereniku za poljoprivredu Philu Hoganu predao pismo s prijedlozima hrvatske Vlade u pogledu zajedničke poljoprivredne politike.

e-inkubator Pleternica U Pleternici projektom od 8,3 milijuna kuna žele vratiti mlade Europskim novcem grade novi e-inkubator Rasprava o projektima Partnerske konzultacije Grad na putu do 12 milijuna eura