Izbornik
Naslovnica Vijesti
Opasnost od poplava

Gradnja nasipa do Rečice na čekanju zbog mekušaca, riba i orla

Pero Štefanec i Dragica Tonković
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Karlovački sustav obrane od poplava, iako prioritet u Hrvatskoj, u realizaciji zapinje zbog smiješnog zahtjeva Ministarstva zaštite okoliša

- Molimo nadležne da hitno izađu na teren i nađu rješenje te nas spase od poplava kojima smo izloženi od 2014. godine. Tri smo puta imali vodu u kućama do čak 120 centimetara u visinu, a nebrojeno je puta bila u dvorištima. Do nas dolaze neke zaobalne vode i rastu kao što raste vodostaj Kupe u gradu. No, voda koja nama dolazi, puna je motornog ulja i goriva, to smrdi i sigurno nije zdravo da nam se takve vode razlijevaju po kućama, dvorištima i vrtovima gdje sadimo hranu – kazao nam je Pero Štefanec, stanovnik Zagrebačke ulice u Karlovcu. On i njegova susjeda Dragica Tonković pokazali su nam obrise na kućama od zadnje poplave.

Njih 45 obitelji, koji žive na kućnim brojevima od jedan do čak 88, potpisali su peticiju i sredinom kolovoza poslali ju Hrvatskim vodama tražeći očitovanje na koji će način i do kada riješiti njihov problem.

- Poplave nas odsjeku od svijeta, glavna je cesta iznad nivoa dvorišta, tako da je ona prohodna, ali do kuća se ne može. Dobijemo tek nešto vreća za zečji nasip da nam ta ulja ne ulaze u kuću, ali nam voda ulazi kroz pločice – pojašnjava Dragica Tonković.

Privremeno rješenje

U Hrvatskim vodama svjesni su specifičnosti Zagrebačke ulice koja je na udaru zaobalnih voda jer su ju, između ostalog, u njihova dvorišta i vrtove stjerali pruga i izgrađena gospodarska zona. Njima se slijevaju i vode s karlovačkog odlagališta smeća.

Naselje Ilovac je na nebranjenom području pa se u uvjetima velikog vodenog vala u Gornjem Pokupju u naselje slijevaju vode od Gornjeg Pokupja, a i kada vodeni val Kupe prođe kroz Karlovac, zaobalne se vode zadržavaju na Ilovcu. Rješenje je završiti nasip od Kaštela do Gornjeg Pokupja te gradnja obalnog nasipa i zida od Selca do Rečice s odvodnjom zaobalja.

- Zaobalne vode treba usmjeriti na crpnu stanicu u Rečicu. To je sustav obrane od poplave koji bi štitio naselja od Gornjeg Pokupja do Rečice, dakle i Zagrebačku ulicu. No, na naš projekt za nasip do Rečica u sklopu ishođenja lokacijske dozvole, Ministarstvo zaštite okoliša dalo je primjedbu da moramo dodatno istražiti utjecaj na orla štekavca, ribe i mekušce jer bi dio nasipa, u Husju, Vodostaju, išao po obali rijeke. Na to smo se žalili jer to bi čitav projekt dodatno usporilo. Dok to ne riješimo, Grad Karlovac i Hrvatske vode naći će privremeno rješenje, neki model nasipa koji će štititi mještane Zagrebačke ulice dok se ne realizira konačno rješenje – kazala je Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda.