Izbornik
Naslovnica Vijesti
Odbili zahtjev Siščana

HŽ za 3000 putnika iz Siska prema Zagrebu ne da brzi vlak

Vlak Sisak - Zagreb
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Na putovanje do Zagreba i natrag Siščani dnevno izgube i do tri sata, a realno put u jednom smjeru traje 30 minuta

Svakoga radnog dana više od 3000 Siščana putuje vlakom za Zagreb. Velika većina njih to čini u jutarnjim satima, kada idu na posao ili fakultet, a veliki problem je što to putovanje od 60-ak kilometara traje sat vremena. Razlog je tome što vlakovi stoje na desetak postaja, a s obzirom na to da je riječ o jednotračnom pružnom koridoru, neizbježno je čekanje kako bi se propustilo i vlak iz suprotnog smjera. Zbog toga je putovanje dulje no što bi efektivno moglo trajati, no nažalost takvo će biti još najmanje godinu dana.

Naime, Hrvatske željeznice odbile su prijedlog sisačkih Laburista, popraćen s više od tisuću potpisa Siščana, da se u vozni red uvede brzi vlak između Siska i Zagreba koji bi tu relaciju prolazio za 30 minuta.

Država nas ignorira

– Smatrali smo da se samo 60-ak kilometara u današnje vrijeme bez izlika mora prelaziti za 30 minuta te je nedopustivo da je Siščanima za odlazak na posao i dolazak s posla na toj relaciji dnevno potrebno odvojiti barem tri sata dragocjenog vremena – rekao je čelnik sisačkih laburista Ivica Rendulić, koji dodaje kako je odbijanje HŽ-a da uvede brzu linije Sisak – Zagreb u vrijeme odlaska Siščana na posao i njihova povratka “nastavak ignoriranja Siska s državne razine”.

– Želimo ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske, stoga smatramo nedopustivim da se u nekim dijelovima države grade mostovi za nikamo i izlazi s autoceste za nigdje, a s druge strane oglušuje na nužnost gradnje mnogih Sisku prijeko potrebnih infrastrukturnih investicija, ali i osuvremenjivanja željezničkog prijevoza – ističe Rendulić.

Predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza dipl ing. Dražen Ratković u odgovoru na dostavljenu peticiju istaknuo je kako je Sisak jedan od najbolje povezanih gradova sa Zagrebom. U prosjeku svaki sat vozi vlak, od čega je u jutarnjim satima pet polazaka, kao i pri povratku radnika iz Zagreba. “Postojeći ubrzani vlak na relaciji Zagreb – Sisak relaciju do Siska prođe za 45 minuta, a ukidanjem svih međuzaustavljanja vrijeme putovanja svejedno se ne bi moglo smanjiti na 30 minuta”, piše u odgovoru Dražena Ratkovića Laburistima